Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Fatelepítési program: rátettek még egy lapáttal!

Rekord mennyiségű facsemete és cserje került 2017-ben Győr közterületeire, ám ebben az évben még erre is sikerül „rátenni egy lapáttal”: az önkormányzat kezdeményezésére a Győr-Szol Zrt. idén 1125 fát, 308 cserjét és 365 évelő növényt ületet el. Az idei programot Borkai Zsolt polgármester a városrészek egyéni önkormányzati képviselőivel kezdte meg Marcalvárosban…

 

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy az idei faültetési kampány szimbolikus indítására a Bakonyi (volt 821-es) úttal párhuzamosan, a Mónus Illés utca és Lajta utca közötti területen kerül sor. Hozzátette, a közös faültetés kifejezi, hogy az önkormányzat számára kiemelten fontos a város fásítása. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a növények jelentette balesetveszély elhárítására is odafigyelnek, hogy ne történhessen baleset. A szolgáltató folyamatosan ellenőrzi az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják. A beteg növények azonosítása minden esetben külsős szakértők bevonásával történik. Ahol szükséges fakivágás történik akár közterületen, akár felújításra szoruló járdák mentén, minden esetben megtörténik az állomány pótlása is.

 

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester kiemelte, a fásítási program mellett az önkormányzat számos eszközzel szépíti a várost, öntözőrendszereket telepít, megszépítik a körforgalmakat, míg a Győr-Szol Zrt. az idén 110 ezer egynyári virágot ültetett a közterületeken. Mint mondta, a környezetszépítésből a lakosság is kiveszi a részét, akik ötezer palántát igényeltek az önkormányzat akciója keretében, és az idén is szép számmal vettek részt a Virágos Városunk Győr környezetszépítő versenyen is.

 

A program indításának helyszínén egyébként összesen 76 facsemete kapott helyet, 36 perzsafából álló új fasort telepítettek, míg a többi növénnyel a már meglévő két fasor hiányait pótolták. A területen található játszótér mellé is ültettek két hárscsemetét. A marcalvárosihoz hasonló kiserdő alakul majd ki a Szauter út és Jereváni út csomópontjában összesen 32 fa – 12 oszlopos kislevelű hárs és 20 keskenylevelű kőris – telepítésével. A kiserdő-telepítéseken túl fennmaradó 1017 ültetésre váró fából 469 a határozati fakivágások pótlásait szolgálja, 548 pedig lakossági és képviselői kéréseket figyelembe véve kerül a közterületekre.

 

A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érinti. Ménfőcsanak 69, Marcalváros I. 55 (a Bakonyi úti 76 darabon felül), Gyirmót 45, Marcalváros II. 53, Kismegyer 25, Nádorváros 130, a Belváros 69, Bácsa-Sárás 133, Révfalu 36, Szabadhegy 115, Adyváros 61 (a Szauter úti 32 darabon felül), Győrszentiván 86, Sziget-Újváros-Pinnyéd:69, Gyárváros-Likócs: 56 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a 308 cserje és 365 évelő növény ültetése. Ezen kívül jó néhány egyed kerül a közparkokba, terekre, illetve a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

 

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például a gömbkőris, gömbakác, gömbmeggy, oszlopos juhar, oszlopos gyertyán, oszlopos csörgőfa. Emellett persze a nagyobb terek és parkok zöldterületeire olyan terebélyesebb lombkoronájú parkfák is kerülnek, minta magas és virágos kőris, az ostorfa, a júdásfa, a gesztenye és a különböző juhar fajok. A frissen ültetett fák karójára idén is egy szalag kerül a „A jövőért ültetjük!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák.

 

Borkai Zsolt polgármester még 2014-ben, a Bercsényi ligetben jelentette be a faültetési-fapótlási program elindítását, azóta a kezdeményezésnek köszönhetően a kötelező fapótlásokkal együtt több ezer fát ültettek el Győrben a Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársai.