Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Faültetéssel a jövőért!

Ez a mottója az idén közel kétezer növény kiültetésével folytatódó győri faültetési programnak, amelynek keretében minden városrész újabb facsemetékkel gazdagodik. Ezt aláhúzandó, Borkai Zsolt polgármester az alpolgármesterekkel és a 16 egyéni körzet önkormányzati képviselővel kezdte meg a novemberi fásítási programot az Aranypart II-n…

 

„Győrben folyamatosan jelentős beruházások valósulnak meg, s többek között a Modern Városok Program keretében a következő években is folytatódik a fejlesztési hullám. Ezt azonban a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében kívánjuk megtenni, ezért is kap nagy hangsúlyt a zöld övezetek további fejlesztése.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, az idén a program keretében közel 800 facsemete és több mint 1000 cserje kerül a közterületekre, valamennyi városrészben gazdagodik a faállomány. „Ennek fontosságát hangsúlyozzuk azzal, hogy a program indulásakor az itt látható facsemetéket a körzetek egyéni képviselőivel közösen ültetjük el. ”

 

A faültetési program 2014-ben indult, s azóta a kötelező fapótlásokon túl is több ezer fát ültettek el Győrben a Győr-Szol Zrt. munkatársai. Az idén novemberben folytatódó program két kiemelt helyszíne a bácsai, úgynevezett „koronás” körforgalom melletti terület, illetve az Aranypart II. Előbbire 50, a holtág mellé pedig 100 csemete kerül. „Lényegében új, „kiserdők” jönnek létre, reagálva a lakossági igényre is – fogalmazott Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Kiemelte, ezzel Győr több területén növekednek a zöldterületek, a város tüdejét adó fakapacitás nagysága, sőt jövőre újabb két kiserdő jöhet létre a Bakonyi út (821.sz.út), Győr-Szol-lal szemben található szakaszán, illetve a szentlélek templom utáni területeken. Az idei telepítés során egyébként Nádorváros-Jancsifalu 80, Bácsa-Sárás 42, a belváros 35, Győrszentiván 70, Ménfőcsanak 91, Marcalváros I. és Marcalváros II. 36, Adyváros 55, Révfalu 18, Szabadhegy-Kismegyer 90, Újváros-Sziget-Pinnyéd 53, Gyárváros-Likócs 48, Gyirmót 10 csemetével lesz gazdagabb, s ezen kívül jó néhány egyed kerül a közparkokba, terekre, illetve a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

 

Nagykutasi Viktor a Kertészek és Kertbarátok Győri Szervezetének elnöke köszönetet mondott a győri önkormányzatnak azért, amiért ilyen gondossággal bánik a város faállományával, és amiért folyamatos a zöldterületek fejlesztése. Kiemelte, egy ilyen program komoly szakértelmet igényel, hiszen itt nem csak a fák elültetéséről van szó, hanem a megfelelő egyedek és azok helyének kiválasztásáról. Fontos például, hogy a változó időjárási körülményeknek, a betegségeknek is ellenálló fák legyenek. A szakemberek a telepítésnél egyébként nem csak ezt, de - a jogszabályi előírások mellett – figyelembe veszik például, hogy a helyi adottságoknak megfelelő növényt ültessenek el, illetve az is fontos szempont, hogy az utcakép egységes maradjon. A belvárosban és lakóutcákban kisebb lombterjedelmű, alacsonyabbra növő fajták kerülnek, a parkokban a terebélyesebbre növő fák is elférnek. A közterületekre több mint 50 féle fa és több mint 20 féle cserje kerül. Legnagyobb számban a gömbjuhar, az oszlopos juhar, az oszlopos gyertyán, a magyar kőris, a gömbmeggy, a gömbakác, az oszlopos szil, a hegyi ternye, a madárbirs, a parlagi macskatalp, a hanga, a levendula, a fagyal és a babérmeggy képviselteti magát.

 

Az idén újdonság, hogy az átlagosan 12-14 cm törzsátmérőjű csemeték mellett, ahol a körülmények indokolják és lehetővé teszik, az eddigi évekhez képest nagyobb 26-30 cm törzsátmérőjű egyedek kerülhetnek. Olyan helyeken, ahol valamilyen okból jó állapotban lévő fákat kell eltávolítani a jövőben a növények átültetésére is sor kerülhet, mégpedig speciális faültető gépek segítségével.  Az új technológia kipróbálása kuriózum az országban, s azt a célt szolgálja, hogy a nagyobb fáknak is adjanak túlélési esélyt. Emellett a zöldebb város képét segíti elő az öntözőrendszerek folyamatos telepítése is. A Győr-Szol Zrt. továbbra is nagy hangsúlyt helyez a növények jelentette balesetveszély elhárítására, figyelik az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják, ezek azonosítása minden esetben külsős szakértők bevonásával történik. Ilyen esetekben a legfontosabb, hogy a balesetveszély megszűnjön, s ilyenkor van, hogy a kivágás az egyetlen megoldás. Az is újdonság, hogy a frissen ültetett fák karójára egy szalag kerül „A jövőért ültetjük!”felirattal, így az egész városban bárki könnyen nyomon követheti, hogy hova kerültek a frissen ültetett fák.