Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Fejlesztések sora formálja „smart city-vé” Győrt

A közvilágítás „okosításától” a városüzemeltetést segítő applikáción át a napelemes termelésig számos újdonsággal gazdagodik Győr, és válik a világ egyik újabb „okos városává”.

 

Az „okos város” projektek széles palettáját mutatta be a napokban az E.ON Hungária Zrt a városvezetéssel és partnereikkel közösen. „Több különböző helyszínen fejeződtek be, illetve vannak folyamatban olyan fejlesztések, amik nem csak azonnali előnyöket biztosítanak az itt élők számára, hanem hatásosan demonstrálják egy modern európai város jelenlegi és jövőbeni lehetőségeit.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta, az önkormányzat az okos energiafelhasználás mellett több más területen, így a gazdaság, a környezeti fejlesztés, a lakossági szolgáltatások, vagy épp a közlekedés terén is a jövőbe mutató megoldásokat preferálja.

 

A város és az E.ON Hungária Zrt éppen két évvel ezelőtt írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek célja, hogy a 2017-ben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál idejére már „okos városként” fogadhassa a fiatalokat Győr. „Ennyire sokoldalú Smart City fejlesztés az országban máshol nincsen jelenleg, itt, Győrben, az önkormányzat partnerségével egyszerre tudjuk bemutatni és tesztelni a Smart City különböző területeit. Olyan méréseket folytathatunk, amik kifejezetten Magyarország-specifikus adatokkal gazdagíthatják a nemzetközi benchmarkokat.” – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

 

Ilyen fejlesztés, hogy jelentős szakaszon készült el a városban az okos közvilágítás. „A 150 lámpatest „okosításával” a projekt megteremtette egy olyan kétirányú kommunikációs hálózat kiépítését is, mely a világítás vezérlésén kívül sok minden másra is képessé teszi a hálózatot a későbbiekben” – mondta Szappanos Sándor, az E.ON Energiatermelési Kft. ügyvezető igazgatója. Napelemek kerültek a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, valamint az Újvárosi Művelődési Ház tetejére. A környezetbarát villamosáram-termelés mellett ezeken a helyszíneken folyamatos adatgyűjtést is végeznek az E.ON szakemberei, amely arra ad válaszokat, hogy a napenergia magyarországi kihasználása az átviteli hálózatra milyen hatást gyakorol. Ugyancsak hasznos műszaki eredménnyel jár együtt a város új uszodájában, az Aqua Sportközpontban elvégzett komplex épületi energiamenedzsment rendszerfejlesztés, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez a létesítmény üzemeltetése során.

 

A lakosság számára talán a legizgalmasabb fejlesztés a Városszerviz applikáció lesz, amelyet Android, Windows és iOS operációs rendszerű okostelefonokra letöltve a város bármely pontján tehetünk bejelentést olyan problémákról, amelyek elhárításában a városüzemeltetési szolgáltatóknak van illetékessége. A Városszerviz applikációból érkező jelzések interaktív kezelésében a város partnere, az E.ON mellett a Vill-Korr Hungária Kft., a GYŐR-SZOL Zrt., a Pannon-Víz Zrt. és a győri Útkezelő Szervezet is. Sérült kuka, lógó vezeték, szivárgó tűzcsap, balesetveszélyes játszótéri eszközök vagy bármi más könnyen és gyorsan bejelenthető az alkalmazás révén, ami a GPS koordináták segítségével pontosan rögzíti a bejelentés helyét is. A szakember az okos megoldások közé sorolta a Révai utcai és a Dunakapu téri parkoló elektromos autók töltésére alkalmas gyorstöltőit is. Elkészült a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a győri polgármesteri hivatal szakembereivel közösen összeállított Városindex audit rendszer is, ami 220 indikátor mentén vizsgálja, hogy egy adott város hol tart az okos várossá válás folyamatában.

 

Polgári István a polgármesteri hivatal stratégiai csoportvezetője kifejtette, az önkormányzat számos más területen is dolgozik az okos megoldásokon. A gazdaság területéről megemlítette az önkormányzat, az AUDI és az egyetem stratégiai együttműködését, valamint a Győri Járműipari Életpályamodell létrehozását. A jövőbeni fejlesztések között a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozását, a turizmus, vagy éppen az ipari park további fejlesztését. A környezet területéről a vizek, vízpartok revitalizációját, az épületenergetikai fejlesztéseket, a csapadékvíz-elvezetési projekteket, a jövő feladatai közt pedig a megújuló energiát a távhőellátásban és az intelligens közvilágítási rendszer fejlesztését említette. A társadalom témakörben az újvárosi szociális városrehabilitáció folytatását, az óvodai és bölcsődei, valamint a szociális és egészségügyi fejlesztéseket hangsúlyozta, a kormányzás témaköréből az e-ügyintézés további fejlesztését, vagy az olyan szolgáltatások bevezetését emelte ki, mint a már említett applikáció. A közlekedés tekintetében a keleti elkerülő megépítésének, a Radnóti utca kikötésének, a kerékpárút-hálózat továbbfejlesztésének, vagy épp az intermodális csomópont megvalósításának lehetőségére világított rá. A felek azzal zárták, a közös munka folytatódik, és a következő jelentős cél az EYOF, mint zöld olimpia megrendezése fenntartható beruházásokkal, a megújuló energia használatával, a hulladék minimalizálásával és szelektív gyűjtésével, valamint a szemléletformálással.