Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Felavatták Radnóti Miklós szobrát

A tavaly megrongált szobrot a város újraállította, és a költő halálának hetvenedik évfordulójára fel is avatta.

 

Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt egy eltévedt autós hajtott a Győr és Abda közötti emlékhelyen felállított szobornak. A sajnálatos eset után Borkai Zsolt polgármester jelentette be, hogy az önkormányzat vállalja a szobor újbóli elkészítésének és a terület helyreállításának teljes költségét, amely 15 millió forintból valósulhatott meg.

 

Az elkészült szobrot a héten állították fel a Győr és Abda között található emlékhelyen. Az új szobor megerősített kivilágítást is kapott, hogy a tavalyihoz hasonló esetek még véletlenül se fordulhassanak elő. Az új világítást két kandeláber és reflektor szolgáltatja, emellett a Győr-Szol Zrt. nyárfákat is telepített az emlékhelyre, amelyek Melocco Miklós eredeti tervei között is szerepeltek. Az emlékhely bejáratához sorompó került, a szobor körüli területet gyeptéglázták és a mögötte lévő márványlapokat is visszaállították. Az új szobor anyaga Dél-Afrikából származó impala, összsúlya mintegy 900 kilogramm.

 

2014. november 7-én a város ünnepség keretében avatta újra a szobrot, amelyen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úgy fogalmazott a szobor méltó módon állított emléket Radnótinak egészen tavaly novemberéig, amikor egy sajnálatos esemény következtében az alkotás megrongálódott. „A győri önkormányzat és Borkai Zsolt polgármester azonnal felvállalta, hogy az emlékhelyet és a szobrot helyreállítja, annál is inkább, hiszen a szobor megrongálódása éppen a 70-ik évforduló előtti évben történt. Mindenképpen azt szerettük volna, hogy a műalkotás a jeles alkalomra visszakerüljön eredeti helyére. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a mű alkotójával, Melocco Miklóssal, és elindítottuk azt a folyamatot, amelynek eredményeként ma, ezen a helyen együtt ünnepelhetjük a szobor újraavatását, és emlékezhetünk a hetven évvel ezelőtt kivégzett nagyszerű költőnkre.”

 

Hozzátette, „Emlékezni nemcsak a Holokauszt hetvenedik évfordulóján kötelességünk. Folyamatosan a szívünkben és az eszünkben kell őriznünk a fájó és embertelen tettek emlékét annak érdekében, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg hasonló szörnyűség. Alapvető emberi felelősségünk az, hogy ne hagyjuk az igazságtalanságot győzedelmeskedni az igazság felett, ne hagyjuk az embertelenséget felülkerekedni az emberségesség felett. A legfontosabb pedig, hogy mindig, minden körülmények között maradjunk emberek. Ez az, amit számomra jelent ez az emlékhely, ez az, amelyet számomra jelent a lerombolt alkotás újraállítása.”

 

Melocco Miklós elmondta, amikor megalkotta a művet, a fiatalkori Radnótira gondolt, aki látnokként már akkor félt a szörnyű jövőtől. Az egy évvel ezelőtti eseményekről a művész úgy fogalmazott, Radnóti még halála után is megmentett egy életet, hiszen az autós, aki fennakadt a régi szobron, valószínűleg az árokba borult volna. A művet a szobrász és az alpolgármester közösen leplezte le.

 

Az emlékező beszédet követően „Radnótink” címmel Mihályi Orsolya és Ungvári István színművészek, valamint a Hangraforgó Együttes adott emlékműsort.

 

 

Radnóti Miklóst 1944. november 9-én huszonkét sorstársával együtt lőtték agyon Győr és Abda között. Melocco Miklós egész alakos alkotását 1980. november 10-én állították itt az „erőltetett menet” emlékére. Ez a szobor ment tönkre a tavalyi baleset során.