Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Folyik a geotermikus kút paramétereinek vizsgálata

A jövőben a győri távhőrendszert megújuló energiával ellátó geotermikus kút paramétereinek vizsgálata zajlik. A felérkező víz 98 fokos.

 

Mint ahogy arról már beszámoltunk, tizenöt évre szóló szerződést kötött a geotermikus hőenergia szállítására és átvételére a PannErgy Nyrt. száz százalékos tulajdonú leányvállalata, az Arrabona Geotermia Kft. a Győr-Szol Zrt-vel. A szerződés lényege, hogy a társaság geotermikus forrásból látja el hőenergiával a győri távhőrendszert. (erről részletesen itt olvashat.)

 

A Pér melletti területen a Győri Geotermikus Projekt PER-PE-01 jelű kút hidraulikai paramétereinek vizsgálatakor tett látogatást Borkai Zsolt polgármester. A tesztelés a 2300 méter mélységű kút folyamatos termeltetésével történik, amely során megadott paraméterek ellenőrzésével követi nyomon a PannErgy a kút teljesítőképességét. A kinyert adatokból megállapítható lesz a geotermális kút teljesítőképessége, a várható hozam és hőfok, illetve a víz fizikai és kémiai tulajdonságai. A tesztelés végső eredményei elengedhetetlenül szükségesek a felszíni geotermikus rendszer megtervezéséhez.

 

Borkai Zsolt polgármester a helyszínen örömének adott hangot, hogy ilyen nagyszabású projekt részese lehet Győr. Hangsúlyozta, hogy a város kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, hiszen az új beruházásoknál, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésénél is törekszik arra, hogy „Zöld Olimpiát” és környezetbarát rendezvényeket és infrastrukturális fejlesztéseket valósítson meg. A geotermikus projekt a távhő és az energiafelhasználás területén nyit meg új perspektívákat és a károsanyag-kibocsátásban jelent nagy előrelépést.

 

„A rétegtisztításhoz és a kútteszteléshez a PannErgy saját beruházásként építette ki a nagy hozamot és gázmennyiséget is kezelni tudó felszíni termeltető rendszert. Ennek főbb egységei a nyomást, hozamot és hőmérsékletet mérő eszközök, illetve a vízben található gázt leválasztó, 100 köbméteres gáztalanító tartály, valamint a kutat a kitermelt víz tárolására, illetve hűtésére használt hűtőtóval összekötő, nagy átmérőjű vezeték. A bejárás során megtekintettük a termeltetés és a kút tesztelésének folyamatát, a látogatás során a kitermelt folyadék hőmérséklete elérte a 98 Celsius fokot, míg a hozam meghaladta a 100 liter/másodpercet”- nyilatkozta Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója.

 

A város a tervezett hőmennyiség átvételével közel hatmillió köbméterrel tudja csökkenteni a győri távfűtés földgázfelhasználását és közel 11 ezer tonnával a széndioxid kibocsátást. A 15 évre szóló szerződés alapján az átvételre szánt hőmennyiség a fogyasztók felé kiadott hő 14 százaléka. Ez a hőenergia éves szinten 180 ezer gigajoule-t jelent, az első betáplálásra pedig a 2015-16-os fűtési szezonban kerülhet sor.