Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Fröccsnapok Győrben

Szeptember 21-23. között már nyolcadik alkalommal rendezik meg Győrben a városunkra jellemző ital, a fröccs ünnepét.

 

Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi előállítása és palackozása. Innen már csak egy hosszúlépés volt a fröccs feltalálása. Ma már kézenfekvő, de akkor megdöbbentőnek számított, hogy a szódavizet borral kombinálta, így Jedlik a fröccs atyjaként is bevonult a történelembe. A legenda szerint mindezt egy fóti szüret alkalmával tette barátai, Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András társaságban. Jedlik Ányos nevét nem csak utca, híd, iskola és köztéri alkotás őrzi, de a Gutenberg téri szóda-szökőkút révén találmányának is maradandó emléket állított a város. A fröccs tehát a miénk, egy győri hungaricum, ünnepeljük együtt a frissítő italt szeptember 21-23. között a Széchenyi téren! – biztatott Jakab Petra a győri polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense.

 

A Szervező győri Rotary Club részéről Heim Gábor hangsúlyozta, a Széchenyi téren a Rotary Clubok nem árulják, hanem kínálják a fröccsöt, amiért cserébe felajánlásokat várnak. A befolyt összeget a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny támogatására ajánlják fel. Kosár Dezső a Rotary Klub történetét ismertette. Mint mondta, a civil kezdeményezés 1905-ben Chicago-ból indult, ma már egy klubszerűen működő karitatív civil csoportosulás. A győri szervezet 1932-ben alakult, majd a megszűnés után 1993-ban indult újra. A győri egyesület a jótékonysági tevékenységén túl cserediák-programmal foglalkozik, illetve többek között a Fröccsnapok szervezője.

 

Papp Euridiké a társszervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont munkatársa kifejtette, a pénteki nyitónapon a Rotary Klubok és a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrend felvonulásával indul a fesztivál. A hivatalos megnyitó után a szakmát tanuló győri diákok jelmezes felvonulása is látható lesz a belvárosban. Ugyancsak pénteken nyit meg a Szódásüveg-kiállítás a Xántus múzeumban, a téren pedig koncerteket hallhat a közönség. Szombaton délelőtt gyermekprogramokkal indul a nap, délután pedig fröccsöt fogyaszthatunk a több százliteres „Barátság Kelyhéből”. A programot újabb fellépők színesítik és kreatív játszóházat is rendeznek. Vasárnap ismét a gyermekeket szólítják meg először, de a Mobilis látványos kísérletei a nagyobbak számára is érdekesek lehetnek. A Családi FRÖCCS a legkedveltebb TV-sorozat színészeivel: Marenecz Fruzsinával, Nyári Diánával, R. Kárpáti Péterrel, Szabó Kittivel és Várkonyi Andrással lesz látható. A délután és az este ismét a koncerteké. A három nap során olyan együttesek lépnek színpadra, mint a Black Coffee Vienna, a Szóda Zenekar, Nagy Balázs és művésztársai, a Brassdance, vagy a Főnix Együttes.

 

Lebó Ferenc a program egy kísérőrendezvényéről is beszámolt. A Múzeumházban látható az a kiállítás, amely cégértanulmányokból áll. A szobrászművész kifejtette, Győrben nagy hagyományai voltak a cégéreknek. A mostani kezdeményezés első lépés lehet egy esetleges győri „Cégérek utcája” kialakításának. A tárlat egyik darabja büszkén hirdeti: Győr a fröccs városa!

 

A program: