Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Geotermikus energiaforrások Győrben

A győri önkormányzat a természeti lehetőségek megfelelő módon történő hasznosítása érdekében különös figyelmet fordít a város számára biztosított környezeti források igénybevétele mellett az alternatív energiaforrásoknak a város igényei szerinti hasznosítására is…

Borkai Zsolt polgármester, dr. Lipovics Szilárd jegyző, valamint Bokorovics Balázs a Pannergy Igazgatótanács elnöke vett részt azon a június 16-i sajtótájékoztatón, amelyen a geotermikus energiaforrások kiaknázása volt a téma.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, a győr környéki geotermikus energiaforrásokkal kapcsolatos projekt a város számára egy jó lehetőség arra, hogy ne legyünk teljes mértékben kiszolgáltatva a gázárak emelkedésének. A megújuló energiaforrások használata a több lábon állást jelenti, amely a jövőben a lakosság életkörülményeit javíthatja. (a témát a közgyulés is tárgyalta.)

Figyelemmel a város lakosságának igényeire, a környezet és a természet védelmére, a fogyasztók ellátására, az elsődleges energiaforrások felhasználásának megtakarítására, valamint a felhasználható energiaforrások bővítésére, igazodva mind a hazai, mind az európai uniós energiapolitika kihívásaihoz, az önkormányzat elképzelhetőnek tartja a megújuló energiaforrások és ily módon a geotermikus energiaforrások minél szélesebb körben történő költség-hatékony hasznosítását.

Ennek érdekében köttetett az a megállapodás a PannErgy Nyrt. Polifin A Kft-vel, amelynek keretében a cég felméréseket végez a Győr környéki geotermikus helyekkel kapcsolatban, és amelynek kedvező eredményei esetén a városban megvalósulhat az alternatív hőenergia használata.

Bokorovics Balázs elmondta, Győr és környéke jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a földben rejlő energiát a város szolgálatába tudja állítani. A távhő –szolgáltatás ára nagyban függ a fosszilis energiahordozók árától. A Geotermikus energia felhasználásával függetlenedhet a lakások futésének költsége a gáz, vagy akár a kőolaj árától. A rendelkezésére álló adatok alapján és a Polifin Kft. számításai szerint Győr város közigazgatási határain belül, illetve környékén gazdasági hasznosításra alkalmas geotermikus források találhatók.

A lelőhelyekkel kapcsolatos vizsgálatok várhatóan szeptember végére, október elejére zárulhatnak. Az elnök kifejtette, Győrben körülbelül 1800-2500 méter mélyről kell felhozni azt a melegvizet, amellyel a távhőszolgáltatás egy része kiváltható. Hozzátette, a beruházás révén hosszú távra biztosítható lenne az alacsonyabb távhőár.