Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Győr szépségét és dinamizmusát láttatja a Dunakapu téri alkotás

A megújult tér különleges látványossággal gazdagodott, a négy méter átmérőjű lencse rendhagyó módon tükrözi vissza a tér, a folyó, és a Káptalandomb nyújtotta panorámát…

 

A nyár elején átadott Dunakapu tér az elmúlt hónapokban élettel telt meg. A városi nagyrendezvények új helyszíneként olyan programoknak adott otthont, mint a nyárnyitó koncert, a Barokk Esküvő, a Bornapok, vagy éppen a Saragossa Band karibi hangulatú nyárzárója. A vasárnapi „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” elnevezésű termelői piacra is rengetegen látogattak ki, és a vásárlók, nézelődők közül sokan kíváncsian vizsgálgatták az akkor még letakart új köztéri alkotást. Hétfőn aztán fény derült arra is, hogy mit rejt a lepel.

 

„Múlt, jelen és jövő egysége. Ez a hívógondolata az alkotásnak, hiszen Győr, ahogy a megújult Dunakapu tér is kitűnően ötvözi a hagyományokat a modernitással.” – fogalmazott Borkai Zsolt. A polgármester visszaemlékezett arra, hogy az önkormányzat egy ötletpályázatot írt ki, amely után négy szobrászművész tett javaslatot a megvalósítás mikéntjére, amelyek közül Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész gondolata ölthetett formát.. „Csodálatos környezet övezi az alkotást, a tér, a folyó és a Káptalandomb látványa önmagában is magával ragadó, és a Pulzus elnevezésű mű segítségével mindezt egy különleges szemüvegen keresztül is láthatjuk. Bízom benne, hogy ez a világban nem példa nélküli, mégis rendhagyó és egyedi mű elnyeri a győriek tetszését.”

 

Lapunk kérdésére Pál Zoltán kifejtette, az ötletpályázat nyertes koncepciója nehéz feladat elé állította az alkotókat, hiszen Kutasi Károly Időoszlop elképzelése Győr történetére a római kortól egészen az EYOF-ig utalt. „Először magam is beleestem abba a csapdába, hogy mindezt különböző technikákkal lépésről lépésre bemutassam, de aztán újragondoltam az alapötletet, a fizikához és a mechanikához nyúltam vissza és egy olyan figyelemfelkeltő alkotás mellett döntöttem, amely vizuális nyelven láttatja és értelmezi a várost és eközben folyamatos mozgásra, aktivitásra készteti a szemlélőt. A mű többletjelentését a környezete adja, szkenneli a várost, bemutatja annak folytonos változását, fejlődését, szépségeit.” Az alkotó elmondta, az interaktivitásnak köszönhetően a nézelődő is aktív részesévé válik a műnek. „Azt szeretném, ha az alkotás betöltené funkcióját, a járókelők „használnák” azt. Az első benyomások pozitívak, hiszen már most rengetegen forgatják, nézegetik, értelmezik a lencse által nyújtott érdekes győri látképet.” Pál Zoltán azt is elmesélte, hogy amikor a szobor a helyére került, egy apuka rögtön vizsgáztatni kezdte gyermekét, akinek a lencsén keresztül nézve kellett felismernie az ikonikus győri épületeket. „Ez az a funkció, amit be szeretne tölteni, vagyis, hogy játékra, gondolkodásra, városismeretre, a győri identitás növelésére csábítson a mű.”

 

A Pulzus című alkotás egy négy méter átmérőjű kör alakú, polírozott rozsdamentes lencse, amely emberi erővel forgatható. A föld alatti mozgatószerkezet fékezőrendszert is tartalmaz, amely biztosítja, hogy a lencsét ne tudják gyors mozgásra késztetni, ne lehessen „bepörgetni” és ezzel ne veszélyeztesse a nézelődőket. „Azt hiszem, ez a mű igazi éke a megújult Dunakapu térnek” – fogalmazott lapunknak dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Hozzátette, reméli, hogy a vandál kezek elkerülik az alkotást, hiszen az frekventált, kivilágított, kamerával is látható területen található. Fekete Dávid alpolgármester, a belváros másik önkormányzati képviselője hozzáfűzte, a Pulzus szobor egy újabb jó példája annak az összhangnak, amit Győrben a tradicionális és a modern képez. A mű talapzatának érdekessége, hogy abba önmagában olvashatatlan szöveget írtak, amely csak a lencsén keresztül válik olvashatóvá. A szavak Győr történelmi neveit, valamint a várost ölelő négy folyó nevét jeleníti meg, miközben különleges módon láttatja a hátteret, vagyis Győr belvárosának szépségeit.