Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Győrben is izgalmakat rejt a kutatók éjszakája

Szeptember nem csupán az iskolakezdés hónapja – az ősz kezdetén évek óta Európa számos egyeteme megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, hogy látványos, színes-szagos előadások mentén kalauzolja végig az érdeklődőket a tudomány világában.

 

A Széchenyi István Egyetem hetedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez, s jól mutatja a szeptember 28-án, pénteken tartandó rendezvény előzetes sikerét, hogy közel ezer kisiskolás és gimnazista regisztrált a programfolyam kezdetét jelentő Kiskutatók Akadályversenyére. Aki látta már eme próbatétel korábbi eredményhirdetéseit, jól tudja, szinte szétveti a legnagyobb előadótermek falait a leendő hallgatók lelkes ovációja.

 

A délután programjait további ügyességi versenyek és a Mobilis kísérletei színesítik, s ahogy leszáll az este, az előadótermekben feltárul a titkok kapuja. Hogy néz ki a Formula-1 autóverseny a fizikus szemével? Kell-e nekünk nukleáris energia? Miért reptetnek galambokat a bűvészek – csak nem be akarják csapni a szemünket? Hogyan tornáztat meg a mobilod? Milyen kihívásokat jelent a közlekedés, a logisztika terén egy olimpia – például az idei? Csak néhány abból a rengeteg kérdésből, amelyekre választ kaphat mindenki, aki ellátogat szeptember utolsó péntekén a nemrég megújult Széchenyi István Egyetem kampuszára. Az intézmény obszervatóriumában csillagvizsgálásba is be lehet kapcsolódni, és – tessék megkapaszkodni – még az is kiderül, mi köze a vámpíroknak a történelemhez! Igazi kuriózumnak ígérkezik továbbá az irányítósávos cipő feltalálójával való találkozási lehetőség.

 

A díjtalanul látogatható program-kavalkád tehát igazi felüdülést és játékos ismeretszerzést garantál a család apraja és nagyja számára egyaránt. Az előadások és „fakultációk” részletes listájáért érdemes előzetesen ellátogatni a www.kutatokejszakaja.hu címen elérhető honlapra, hogy ne maradjunk le egyetlen kedvünkre való eseményről sem.