Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Győri Tudás Park

A járműipar és az informatika a két kiemelt kutatási területe a Győri Tudás-Park projektnek, amelynek kedden tartották nyitórendezvényét a győri városházán. A közel 641 millió forint összköltségvetésű projekt életrehívói szerint a régió versenyképességének megőrzése érdekében kulcsfontosságú a tudás továbbítása és hasznosítása.

A projektben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem vesznek részt, valamint csatlakoznak együttműködő partnerként a járműipari térség szereplői, gazdasági partnerei, a nagyvállalatoktól egészen a kis- és közép vállalkozásokig. A Tudás-Park projekt megvalósításával az egyetem és kutató szervezeteinek eredményei – a „Smart City Győr” koncepció részeként – széles körben elérhetővé válnak, valamint praktikus és használható tudássá transzferálhatók. A projekt másik kiemelt célja a térség vállalatai és az egyetem által közösen definiált projektek előkészítése, megvalósíthatóságának kidolgozása. A projekt eredményei fontos építőkövei lehetnek a regionális innovációs és technológiai tudásközpont (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) megvalósításának.

 

A projekt célrendszere két rendezőelv alapján épül fel, a felsőoktatási és a gazdasági hatás szintjén, mindezek mögött pedig az önkormányzat és az egyetem stratégiai együttműködése, valamint a győri járműipari életpályamodell megerősítésének szándéka áll. A program elsősorban azokat a szervezeti és K+F szolgáltatási jellegű tevékenységeket támogatja, amelyek a vállalkozásokkal való szervezett együttműködés keretfeltételeinek a kialakításához járulnak hozzá. A cél olyan feltételeket biztosítani, amelyek minden érintettet érdekeltté tesznek a K+F+I tudástranszfer együttműködésben, közös felelősségvállalásban.

 

A projekt fő céljai közé tartozik többek között a lehetséges felsőoktatási-vállalati együttműködések, partnerségek területén a stratégiai irányok kijelölése, térségi tudásmenedzsment stratégia kidolgozása, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenységek monitoring és értékelési rendszerének kialakítása. A kiemelt kutatási területeken meghatározzák a minőségi kritériumokat, illetve kidolgozzák a felsőoktatási tudományos eredmények hasznosítási tervét. Továbbfejlesztik a K+F+I, tudástranszfer, tudásmenedzsment szolgáltatásokat és biztosítják azokat a térségbe települt vállalkozások, civil és szakmai szervezetek számára. A projekt két kiemelt kutatási területe a járműipar és az informatika. A projekt keretében kutatások részletes előkészítése zajlik hibrid- és elektromos járművek fejlesztése, új, innovatív járműipari anyagok és technológiák, valamint ipari- és egészségügyi kihívások megoldásának támogatására irányuló informatikai rendszereket fejlesztése témakörökben.

 

A Tudás-Park projekt további eleme a különböző kutatási hálózatok megszervezése, az együttműködések jogi és pénzügyi hátterének kialakítása, valamint a K+F+I eredmények gazdasági és társadalmi hasznosításának elősegítése is. Felmérik a kutatók és felsőfokú képzettséggel rendelkező szakemberek képzési, továbbképzési és átképzési igényeit is. A programban a 10 és 18 év közötti korosztályt is igyekeznek elérni a természettudományok, a műszaki életpályák, ehhez kapcsolódóan a győri járműipari körzet nyújtotta életpálya-lehetőségek, beleértve a kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenységek népszerűsítésével.

 

HÁTTÉR

A fejlesztés egyik kiemelt célja a növekedési zónák szempontjából releváns kiemelt kutatási területeken végzett nemzetközi színvonalú K+F+I tevékenység gazdasági hasznosításának előkészítése, tudás-transzfer szolgáltatások volumenének növelése. A projekt két kiemelt kutatási területe a járműipar és az informatika.

Járműipar

A járműipar a magyar gazdaság meghatározó ágazata. Az iparág meghatározó vállalata az Audi, amely beszállítóival együtt több mint 20.000 főt foglalkoztat a térségben, a beszállítók jelentős része a Győri Nemzetközi Ipari Parkban működik. Megalapozott prognózisok szerint a járműiparban a következő 10-20 évben jelentős szerkezetváltozás valósulhat meg. Ennek hatására a belsőégésű motorral hajtott járművek mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg a hibrid és elektromos járművek. Annak érdekében, hogy Magyarország, és benne Győr térsége megőrizze a járműiparban elfoglalt vezető pozícióját, erre a szerkezetváltásra fel kell készülni. Ebben kulcsszerepe van az önkormányzatnak, a térség innovatív vállalkozásainak és a Széchenyi István Egyetemnek. A kutatási program megvalósulása garanciája lehet a járműipar további bővülésének a változó körülmények között is, valamint elősegítheti a Győri Járműipari Életpályamodell intézményesülését is.

 

A járműipari főirány célja a projektben a hibrid és elektromos járművek olyan átfogó kutatási programjának kidolgozása, amely az egyetem és a térség vállalkozásainak hatékony együttműködésén alapulva magas színvonalú szellemi potenciált és tudásbázist hoz létre. Ez a tudásbázis képes lesz a megújuló iparág K+F+I igényeinek kiszolgálására, új termékek, részegységek kifejlesztésére, valamint azok gazdaságos gyártására és az új járművek szervizelésére.

 

Informatika

Az IKT szektor (információs és kommunikációs technológiák) szerepe a magyar gazdaságban szintén kiemelkedő, emellett multiplikatív hatásként az egész gazdaságban, közigazgatásban és a lakossági internet használatban is jelen van. Az IKT szerepe a jövőben jelentős fejlődés előtt áll, a smart city, smart business területeken, a digitális oktatásban, 3D technikák alkalmazásában és a gyógyászatban egyaránt. Ezek a szempontok indokolják, hogy a projekt második főiránya az informatika széleskörű alkalmazásával foglalkozzon. Az IKT főirány megvalósulása az egész térség digitális fejlődésére hatással lehet.

 

Az informatikai főirány legfőbb fejlesztési célja olyan IKT alkalmazások adaptálása a város, a vállalkozások és a gyógyítás szolgálatába, amelyek magasabb minőségi szintű ellátást, magasabb életminőséget nyújtanak a térség lakóinak. A „Smart City Győr koncepció” részeként sokrétűen támogathatja a város élhetőbbé tételét. Az egészségügyi informatikai projektötletek kidolgozása hozzájárulhat az eredményesebb gyógyításhoz, az adatok komplex értékeléséhez. A képzést támogatja a virtuális laboratóriumi projekt, amely a robbanásszerűen fejlődő 3D alkalmazásokat terjeszti.

 

A „Győri Tudás-Park – Kutatási-, innovációs és tudástranszfer tevékenységek kialakítása a győri növekedési zónában a Széchenyi István Egyetem és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának együttműködésében” című, TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0005 azonosítószámú projekt 2015. február 1. és 2015. október 31. között valósul meg konzorciumi formában. A konzorcium tagjai a Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint konzorciumi partner. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 640.755.770 forinttal támogatja. Részletes információk a projektről: http://gyoritudaspark.sze.hu