Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Győri építész-jelöltek a világ legjobbjai között

A két széchenyis hallgató meghívottként az Építészhallgatók I. Nemzetközi Konferenciája mellett a BAU 2007 építész- építő kiállítás több rendezvényén is részt vett.

A tiszaújvárosi Lipusz Roland az ottani Eötvös József Gimnáziumból, a nyíregyházi Miklósi Tibor a szabolcsi megyeszékhely Vásárhelyi Pál Építőipari Szakközépiskolájából jött Győrbe, hogy az építészmérnöki egyetemi szak hallgatója legyen.

- December elején jelent meg a felhívás, négy kategóriában nevezhettünk: szabad stílusú, tégla, üveg és acél épületekkel pályázhattunk. A maximum két pályázati anyagot elektronikus levélben küldhettük *.jpg vagy *.pdf formátumban, s egy oldalas muleírást, motivációs levelet is mellékelnünk kellett – mondjaRoland.

A kiírásban 8 pályázati nyelv szerepelt, a két győri hallgató angolul írta meg 2-2 tervet tartalmazó pályázatát, s a zsuri döntése alapján mindkettőjük egy-egy tervvel szerepelt Münchenben.

 

Lipusz Roland a Mediawave központ tervét konkrét győri helyszínre készítette. A zsinagógával szemben lévő egyik üres telekre „üveg” kategóriában tervezte pályamuvét. Kiállítóterem, artmozi és a kettő variálhatósága jelenti a funkciót. Miklósi Tibor a pályázatában egyetemi fogadó épületet tervezett. A legjellemzőbb gondolat a nagyelőadó megfogalmazása. Ez egy hatalmas elliptoid forma, s a fogadótérben „lebeg” a nagyelőadó.

A két széchenyis hallgató természetesen oktatóiktól is sok hasznos tanácsot, ötletet kapott. Dr. Géczy Nóra, az Épülettervezési Tanszék tudományos munkatársa – eddigi kiváló felkészültségük alapján – tanácsolta a fiúknak a pályázat elkészítését. A győri egyetemi oktató az eredmény ismeretében is igazolva látja a szakmai felkészültség, a csapatmunka fontosságát. Konzulensként Eke Zsolt egyetemi adjunktus, a győri Térfal Stúdió Építész Iroda ügyvezetője és Papp Róbert, a szintén győri  Czita Építésziroda építész-tervező munkatársa segítette a pályamuvek koncepciójának alakítását.

A müncheni konferencián Massimiliano Fuksas egyetemi professzor, a Velencei Építész Biennálé elnöke – aki napjainkban világszerte az egyik legismertebb építész – zsurielnökként értékelte a jövő építészgenerációjának pályázati szereplését.

- Egy építésznek sokat kell skiccelnie, makettet készítenie Ne üljenek egyből a számítógéphez, hanem legyenek szenvedélyesek és kreatívak! – biztatta a sztárépítész a világ minden tájáról meghívott építész-jelölteket.

A két győri hallgató részt vett a konferencia szakmai előadásain, s a kiállítás mellett a legújabb müncheni épületeket is megnézte. A kategóriánként kiosztott három díj többségét a muvészi megalapozottságú pályázati tervek alkotói kapták. A Széchenyi István Egyetemen rangos eredményként értékelik a müncheni pályázati sikert, s azt, hogy a két hallgató mellett a győri építészképzés – Magyarországról egyedüliként – a világ legjobbjai között szerepelt. – számolt be Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.

- Egy épület a környezetében él, s ezzel az építésznek is foglalkoznia kell – fogalmazza meg Roland. Ma egy erős irányzat, hogy az építészek csak formákat koncepcionálnak, s a többivel - beázik-e?, mi a tér szerepe? - nem igazán foglalkoznak. Tehát hiányzik a megvalósítás felelőssége. Kettéválik a mérnök és a muvész szerepe.

- Az építészet Magyarországon ház-szeru dolog, s nem futurisztikus ideák víziója – teszi hozzá Tibor.