Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Ha változott a lakcíme, mindenképp kérjen új lakcímkártyát!

A győri lakcímek felülvizsgálata folyamatosan zajlik, és akinek ennek eredményeként változik a címe, azt levélben értesítik. Ha érintettek vagyunk, ne halogassuk az új lakcímkártya igénylését, mert ennek hiányában több hátrány is érhet minket, például nem szavazhatunk az október 2-i népszavazáson sem!

 

A győri Polgármesteri Hivatal tavaly ősszel kezdte meg a lakcímek felülvizsgálatát. Ennek fő oka egyrészt, hogy városunkban is több helyen találkozhatunk logikátlan, vagy téves házszámozással, másrészt pedig hazánk jelenleg nem rendelkezik egységes, közhiteles, az ország valamennyi címét lefedő cím-adatbázissal. A felülvizsgálat révén ez az állapot változik meg, és jön létre a központi címregiszter, vagyis a KCR. Mindez a lakók számára is számos előnnyel jár, hiszen a téves, logikátlan, párhuzamos vagy hiányzó ház- illetve ajtószámok megnehezítik az ingatlanuk használatával kapcsolatos jogok gyakorlását és a lakók elérését.

 

Dr. Lipovits Szilárd, Győr Megyei Jogú Város jegyzője arra hívja fel a figyelmet, hogy aki értesítést kap a lakcímének megváltozásáról, annak mindenképp érdemes mielőbb új lakcímkártyát igényelni, hiszen a címváltozás után a régi lakcímkártya érvénytelenné válik, amely akadályozhatja ügyeink intézését, sőt alkotmányos jogaink gyakorlását is! A legjobb példa erre az Áder János köztársasági elnök által október 2-ra kitűzött népszavazáson való részvétel. Akinek a felülvizsgálat miatt változik a lakcíme, az a választási névjegyzékben már az új címével fog szerepelni. Amennyiben az illető a régi címre szóló lakcímkártyájával érkezik, úgy nem tud részt venni a szavazásban, mivel a rá vonatkozó adatok nem fognak egyezni.

 

A győri címnyilvántartás kezelését a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztálya végzi. A felülvizsgálattal kapcsolatos információkról, valamint a címkezeléssel érintett címekről az onkormanyzat.gyor.hu honlap „Felülvizsgált címek” menüpontjában folyamatosan frissített táblázatból is tájékozódhatunk. – közölte dr. Horváth Tamás osztályvezető, aki hangsúlyozta, a költözéssel nem járó címváltozás miatt a lakcímkártyák cseréje ingyenes, a lakcímkártyákat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala Kormányablak Osztálya fogja az érintettek részére kiállítani, és ide kell a régi lakcímkártyákat is leadni. Az osztályvezető megerősítette, aki értesítést kap, a saját érdekében igényelje az új kártyáját, amely elengedhetetlen a későbbi ügyintézéseihez. Hozzátette, a változás rövid távon némi kényelmetlenséggel jár ugyan, de hosszú távon épp az érintetteket óvja meg az esetleges kellemetlenségektől, például a célba nem érő küldeményektől.

 

Az osztályvezető végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy aki időközben elköltözött, de még nem tette meg, az mindenképpen jelentse be új lakhelyét, akinek pedig tartózkodási helye van, ellenőrizze, hogy nem járt-e még le annak érvényessége, mert ha igen, azt meg kell újítani.