Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Hadijáték az 1809-es győri csata emlékére

A győri csata 200 éves évfordulóján, június 12-14. között nagyszabású hadijátékot rendeznek városunkban, számos látványos kísérőprogrammal, a haditábori élet bemutatásával…

Simon Róbert Balázs alpolgármester a hadijáték sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kismegyeri emlékmű felújításához a város közérdekű kötelezettségvállalást hirdetett. Ehhez kapcsolódva a pénteki napon jótékonysági előadást tartanak, amelyen Kisfaludy Sándor: A lelkes magyar leány című énekes-táncos történelmi vígjáték látható a nemesi felkelésről. Az érdeklődők a gyűjtődobozba tett adományaikkal a kismegyeri emlékmű felújítását támogathatják.

A sajtótájékoztatón Budai Gábor a 15. Második Székely Határor Gyalogezred Hagyományorzo Társaság elnöke korhű katonai ruhába öltözve azt is elmondta, nem csak magyar, de osztrák, cseh, lengyel, szlovák, olasz és erdélyi hagyományőrzők is érkeznek a látványos, pirotechnikát is segítségül hívó hadijátékra.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az emlékmű megkoszorúzásán Oexcellenciája René Roudaut Franciaország budapesti nagykövete is részt vesz. Simon Róbert Balázs alpolgármester elárulta, hogy az idén engedett a hívó szónak, és maga is részt vesz a hadijátékon, gyalogosként.

A Gyermekek Háza számos érdekes gyermekprogramot szervez az esemény kapcsán, színpadi műsorokkal, óriás-társasjátékokkal, játszóházzal készülnek a jeles eseményre. Ugyancsak látványosnak ígérkezik a történelmi és Wargame (Hadijáték) figura kiállítás.

A hadijáték során a csata emlékét felidézendő, hagyományőrzők mutatják be a 200 éve történteket. Az ágyúk zaja, a lovasság rohama, és a védők önfeláldozó harca élő történelem órává varázsolja a kismegyeri csatateret. Délelőtt a belvárosi utcákon masírozó katonák jelzik majd a csata közeledtét.

A győri csata (Kismegyeren) (1809. június 14.) volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó olyan összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt.

A 39.000 fős osztrák – magyar, benne a nemesi sereg a kismegyeri majornál és templomnál június 14-én dél és este 7 óra között megütközött a franciák kb. 55 000 főnyi hadával. Az eltérően – sok esetben nem megfelelően – felfegyverzett, elégtelenül kiképzett nemesi sereg könnyűlovas harcmodort alkalmazva, irreguláris küzdelmet folytatott a francia légiókkal és nehéztüzérséggel szemben. A nemesi csapatokat József nádor, báró Meskó József és báró Mecséry Dániel vezette a kismegyeri dombokra.

Még a franciák is elismerték, hogy a nemesek vitézül, egymást gyakran az életükkel védve harcoltak, akik közül – Veress D. Csaba adata szerint – 791-en áldozták életüket (összesen 26 tiszt és 765 közkatona) a hazáért. A legfőbb gondot az jelentette, hogy a Medárd-napi esők miatt megáradt Pándzsa-patakban megakadt a lovasság, és ezt kezdték lőni nehéztüzérséggel a franciák. János főherceg ekkor fúvatott visszavonulást Komárom felé.

A hamisan „győri futás”-ként elhíresült eset után nem hirdetett az uralkodó többé nemesi felkelést. A császári had tíz nap múlva bevette Győr várát. A ház, ahol a francia császár megszállt, ma műemlék. A csata mementójaként a párizsi Diadalívre is felkerült Győr városának német neve, Raab.

A program

2009. június 12. (péntek)
17 óra
Franciák Magyarországon, 1809 kiállítás
A Kismegyeri Csata 200, évfordulója tiszteletére
A kiállítást megnyitja: Simon Róbert Balázs, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere
Helyszín: Zichy-palota

18 óra
Kisfaludy Sándor: A lelkes magyar leány
Boldog Özséb Színtársulat előadása
Énekes-táncos történelmi vígjáték a nemesi felkelésről, 1809-ből
Előadják:
PPKE BTK Boldog Özséb Színtársulat, Piliscsaba;
rendező és díszlettervező: Godena Albert
LFZE-Zeneakadémia Népzene Tanszak növendékei, Budapest;
zenei rendező: Tari Lujza, Vakler Anna, Jánosi András, Richter Pál
Bevezetőt mond: Medgyesy S. Norbert történész, a Színtársulat vezetője
Helyszín: Richter-terem
Belépés díjtalan
Az érdeklődők a gyűjtődobozba tett adományaikkal a kismegyeri emlékmű felújítását támogathatják.

2009. június 13. (szombat)

Belváros
11 óra
Hadijáték résztvevőinek felvonulása a Baross úton 
Fegyveres „csetepaté”
Helyszín: Belváros

Kismegyer
10-17 óra
Gyermekprogramok és játszóházak a Gyermekek Háza, a Városi Művészeti Múzeum és a Kismegyeri Részönkormányzat szervezésében
Játszóházak, foglalkozások: empire öltöztető baba papírból, legyezőkészítés, óráskokárda készítés, zászlófestés, ügyességi játékok a "Hajó" körül, kosaras körhinta, huszárcsákó készítés
Helyszín: Kismegyer, emlékmű melletti terület
Programok a kismegyeri emlékmű mellet felállított színpadon:
10.00 Ládafia Bábszínház: "Cirkusz" előadás
11.00 KIMI diákszínjátszók: "Windsori víg nők" előadás
13.15 Pályi János Bábszínháza: "Vitéz László" előadás
14.00 Aracs Eszter: "Vásári Bábjáték" előadás
14.45 A kismegyeri nyugdíjasok fellépése
15.00 A Rába Fúvószenekar játszik

10-17 óra
Történelmi és Wargame (Hadijáték) figura kiállítás
-Látvány makettezés
-Makettépítés
-Gyermekmaketteztetés
-Fémfigura öntés
-Makettbörze
Helyszín: Kölcsey Ferenc Általános Iskola (Kismegyer 9028 Győr, Arató u. 5.)

11 és 15:30 óra
A korabeli katonai életmód bemutatása és táborvezetés minden korosztály részére Kismegyeren, a Pándzsa-partján felállított táborban
Helyszín: Kismegyer

15:45 óra
Szabó János tárogatón játszik a kismegyeri emlékműnél

16 óra
Ünnepi beszéd az emlékműnél: Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere
Az emlékmű megkoszorúzása
Helyszín: Kismegyer

17 óra
Hadijáték
magyar, osztrák, cseh, lengyel, szlovák, olasz és erdélyi hagyományőrzők részvételével
Helyszín: Kismegyer, Pándzsa-part

19 óra
Csobolyó Néptáncegyüttes műsora
Helyszín: a kismegyeri emlékmű melletti színpad

20 óra
Tombola sorsolás
Helyszín: a kismegyeri emlékmű melletti színpad

22 óra
Tűzijáték
Helyszín: Kismegyer

2009. június 14. (vasárnap)

10 óra
IX. Gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium lovasbemutatója
Helyszín: Kismegyer

10-17 óra
Történelmi és Wargame (Hadijáték) figura kiállítás
-Látvány makettezés
-Makettépítés
-Gyermekmaketteztetés
-Fémfigura öntés
-Makettbörze
Helyszín: Kölcsey Ferenc Általános Iskola (Kismegyer 9028 Győr, Arató u. 5.)

11 óra
A korabeli katonai életmód bemutatása és táborvezetés minden korosztály részére Kismegyeren, a Pándzsa-partján felállított táborban
Helyszín: Kismegyer