Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Hoogenband is nagyon várja már a győri EYOF-ot!

A szerdai eseménydús nap után csütörtökön helyszínbejárásokkal folytatódik a győri Chefs de Mission Seminar. Pieter Van den Hoogenbandtól megtudtuk, hogy mit jelent számára az EYOF, és milyen emlékeket őriz Magyarországról, Fábián Lászlótól pedig, hogy mire kell figyelniük a csapatvezetőknek. Kialakult a kézilabda és a kosárlabda csoportbeosztása, sorsoltak a tornában is…


A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Pieter van den Hoogenband - akinek világcsúcsát nyolc éven keresztül senki nem tudta megdönteni - az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál versenyigazgatója volt, a győri eseményre pedg mint a holland EYOF-csapat vezetője érkezett. Az egykori világcsúcstartó első sikerét az 1993-as Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon érte el és most csapatvezetőként az a célja, hogy a fiatal sportolókat ösztönözze, hozzásegítse sikereik elérésében. "Elkötelezett támogatója vagyok az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Ez az a verseny, ahol a fiatal sportolókat segíthetjük abban, hogy fejlődhessenek, hogy minél jobb eredményekre legyenek képesek. Európa valamennyi országából érkeznek majd a tehetséges gyerekek, így az eseménynek van egy természetes atmoszférája, ami semmivel sem összehasonlítható." Hollandia nemzeti hőse nagyon szép emlékeket őriz Magyarországról, hiszen utolsó nagy győzelmét Budapesten, az Úszó Európa-bajnokságon aratta. "Ez egy nagyon-nagy pillanat volt számomra, hiszen az utolsó nagy győzelmemet itt értem el Budapesten, Magyarországon, ahol aranyérmet szereztem. Emlékszem, hogy a magyar emberek roppant segítőkészek voltak, nagyon-nagyon jó emlékeim vannak a magyar úszókról is, akik tehetségesek, szenvedélyesek, professzionálisak. Magyarország nagyon büszke lehet rájuk."

 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezésének folyamatában kiemelt szerepet játszik a különböző országok csapatvezetőinek találkozója" - fogalmazott Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. A szakember szerint, a csapatvezetőknek, bár több dolgot kell egyszerre koordinálniuk, a szállástól az utazásig, a biztonságon át a versenyhelyszínekig, mégis az a leglényegesebb, hogy a csapat otthon érezze magát, akárhol is versenyeznek. Mint mondta, ebből a szempontból Győrben sokkal könnyebb dolguk lesz majd a magyar fiataloknak. "Minden nehézséget le kell vennünk a sportolók válláról, ha bármilyen kérésük van, igyekszünk segíteni és megelőzni a problémákat. Ha már ott vagyunk a versenyhelyszínen, akkor a kényelem megszervezése az egyik legfontosabb szempont, hogy nyugodtan tudjanak felkészülni, pihenni annak érdekében, hogy a legjobb eredményt hozzák ki magukból." Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak a fiataloknak, akik majd a győri EYOF-on versenyeznek, Szöul olimpiai bajnoka így felelt: "Érezzék jól magukat, próbálják a legjobbat kihozni magukból, hiszen már most rengeteg munka van a fiatalok mögött. Tekintsék ezt egy olyan állomásnak, amely arra az olimpiai ösvényre helyezte fel őket, ami remélhetőleg további ifjúsági olimpiákhoz, vagy felnőtt olimpiákhoz vezet majd, hiszen nem kérdés, hogy ezt a légkört, amit egy ilyen nemzetközi verseny jelent, nem lehet edzéseken, sőt nemzeti bajnokságokon sem megtapasztalni.”

 

A Győrben zajló csapatvezetői értekezlet programján szerepelt három sportág sorsolása is. A ceremónián először a kézilabda csoportjait sorsolták ki:

Lányok:

A csoport: Norvégia, Hollandia, Románia, Magyarország

B csoport: Dánia, Oroszország, Franciaország, Montenegró

Fiúk:
A csoport: Horvátország, Németország, Dánia, Magyarország

B csoport: Franciaország, Szlovénia, Spanyolország, Izland

A kosárlabda sorsolásának eredménye:

Lányok:

A csoport: Csehország, Litvánia, Magyarország, Németország

B csoport: Fehéroroszország, Törökország, Spanyolország, Olaszország

Fiúk:
A csoport: Finnország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Olaszország

B csoport: Livánia, Észtország, Magyarország, Törökország

Végezetül a torna sportág sorsolása következett, ahol a nemzetek szerhez kerülésének sorrendjét állapították meg. A fiúknál 33, míg a lányok mezőnyébe 36 ország nevezett.