Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Hulladékgazdálkodási akcióterv: Szívügyünk Győr tisztasága

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere 2020. május 4-én sajtótájékoztató keretében ismertette a győri hulladékgazdálkodást érintő változásokat, valamint bemutatta a feladatot ellátó cég új ügyvezetőjét. A polgármester célja, hogy másfél év múlva Győr legyen a legtisztább magyar város.


Két héttel ezelőtt ígéretet tettem arra, hogy a városi hulladékgazdálkodás problémáinak gyors elemzését követően határozott lépéseket hozunk. A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló szelektív sziget állapota is jól mutatja, hogy változásokra van szükség. Célunk, hogy másfél év múlva Győr legyen a legtisztább magyarországi város, ehhez azonban a lakosság együttműködése elengedhetetlen.” – mondta Dr. Dézsi Csaba András.

 

A polgármester hulladékgazdálkodási akciótervet jelentett be, amelynek több elemét is ismertette. Két héten belül üzembe helyezik a város több helyszínén már telepített, földbe süllyesztett szelektív gyűjtőket, illetve ezek számát a jövőben növelni fogják. Ahol ez nem történik meg, ott a rossz állapotban lévő gyűjtőedényeket harang alakúra cserélik, de racionalizálják a hulladékgyűjtők elhelyezését is a város területén.

 

A gyűjtés gyakoriságát is növelik, ebben a lakosság is aktív szerepet vállalhat, hiszen egy készülő applikáció segítségével bárki bejelentheti majd, ha problémát tapasztal a szelektív szigeteknél. „Az applikáció egy újabb példája a lakossággal való aktív kommunikációnak és együttműködésnek, amit polgármesteri kampányom során megígértem. Annak használatával a győriek is segíthetik a rendszer hatékony működését, és a város tisztántartását.” – tette hozzá a polgármester.

 

Míg a társasházaknál növelik a hulladéktárolási kapacitást, addig a családi házas övezetekben egy új hulladékgyűjtő bevezetésével az egyéni, háznál történő szelektív gyűjtés kerül a jövőben előtérbe. Ebbe a fém, papír, műanyag hulladékot lehet elhelyezni, az üveg hulladék továbbra is a szigeteken adható le. Ehhez szükséges egy optikai válogató rendszer bevezetése is, amely az egy helyre gyűjtött, de szelektálható hulladékot válogatja. A rendszer sikeres működéséhez elengedhetetlen a lakosság partnersége, hiszen a szolgáltató csak azokat a gyűjtőket szállítja el, amelyekbe a megfelelő hulladék került.

 

Változásokat jelentett be a polgármester a feladatokat ellátó Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában is. Egy éven belül, három lépcsős fizetésemelést kapnak mind a fizikai, mind a szellemi dolgozók munkájuk jobb megbecsülése érdekében. A tervek megvalósításához nagyobb hatékonyságra van szükség, ezért a jelenleg a Győr-Szol Zrt. tulajdonában álló cég a jövőben a város közvetlen irányítása alá kerül át, amelynek élére új ügyvezetőt neveztek ki.


Az új ügyvezető, Reizer Bálint elmondta, hogy ismeri a város hulladékgazdálkodási problémáit, amelynek kezelésében szoros együttműködésre törekszik a szolgáltató, az önkormányzat, valamint a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás között. Több hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében is részt vett, szakmai tapasztalatát Győr tisztasága érdekében szeretné kamatoztatni.

 

Az önkormányzat a hulladékgazdálkodást érintő intézkedésekről a jövőben is rendszeres tájékoztatást ad.