Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

I. Győri Nemzetközi Fúvószenekari Karmesterkurzus

A mesterkurzus fővédnöke Hidas Frigyes Kossuth-díjas zeneszerző, aki betegen is szívesen vállalta a felkérést, szerdán elhunyt. Zenemuvészi, zeneszerzői tevékenysége meghatározza a hétfőn kezdődő győri karmesterkurzus szellemiségét, s méltó módon emlékeznek személyiségére a fúvószenekari élet hazai reprezentánsai. – közölte Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.

A szakmai képzés vezető professzora, muvészeti vezetője dr. Marosi László, a Floridai Központi Egyetem Zenekari Tudományok Tanszékének igazgatója lesz. Az Egyesült Államokban élő, magyar származású egyetemi tanár szakterülete a vezényléstechnika, a fúvószenekari anyagismeret. A győri karmesterkurzuson Dubrovay László Liszt- és Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zenemuvészeti Egyetem professzora az „új játéktechnikák a fúvós hangszereken” témakörben ad elő. Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem fúvószenekarának karmestere, a Fúvószenekarok és Együttesek Világszövetségének Közép- és Kelet-európai Régiójának (WASBE) elnöke és Dohos László Liszt-díjas karmester, a Magyar Fúvószenekari Szövetség Elnöke a nemzetközi és a hazai zenei élet változásait, kihívásait mutatják be előadásaikban.

A karmesterkurzus megnyitója 2007. március 12-én, hétfőn 10 órakor lesz a győri egyetem hangversenytermében (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.). Dr. Szekeres Tamás rektor a győri egyetem kultúra gyarapító, munkaerőpiaci törekvéseiről, a zenei képzés dinamizáló hatásairól beszél megnyitó beszédében. A kurzus közel harminc résztvevője többségében hazai fúvószenekar karmestere, vezetője, de Németországból és Szlovákiából is érkeznek zenei szakemberek. A mesterkurzus munkájában a győri zenetanár-jelöltek is részt vesznek. A szakmai munka hétfőn 14 órakor az egyetemi hangversenytermében (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.) kezdődik.

Március 13-án, kedden 10 órától dr. Marosi László tart előadást a Zenemuvészeti Intézet nagytermében, majd a kurzus résztvevői zenekari próbán vesznek részt a Richter János Zenemuvészeti Szakközépiskola nagytermében. Március 14-én, szerdán 10 órától Csikota József a Zenemuvészeti Intézet nagytermében tart előadást, majd a Richter-szakközépiskolában fúvószenekari próbával folytatódik a program.

Március 15-én, csütörtökön 10 órától dr. Marosi László előadása lesz a Zenemuvészeti Intézet nagytermében, s 14 órától a kurzus résztvevői próbán vesznek részt az egyetem hangversenytermében. A fúvószenekari kurzus március 16-án, pénteken 10 órától Dubrovay László előadásával folytatódik, majd 15 órakor az egyetemi hangversenyteremben főpróbát tartanak a zenei kurzus résztvevői, s 18 órákor kezdődik a Győri Symphonic Band nyilvános zárókoncertje az egyetem hangversenytermében. A zenei esten az egyetem fúvószenekarát Szabó Ferenc muvészeti vezető által kiválasztott karmesterek vezénylik.