Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Idősen veszélyben

Az elkövetők túlfizetés visszafizetése, hátralékok behajtása, nyílászárók ellenőrzése, kábelfektetés, „rendőrként” hamis pénz lefoglalása ürügyén csengetnek be lakásokba, családi házakba. A tapasztalat azt mutatja, hogy az elkövetési módszer tekintetében az ötletek kifogyhatatlanok, de a célpont azonos: elsősorban idős, nyugdíjas ember.  

A rendőrségen indult eljárások alapján ketten kéredzkednek be a lakásba. A gyanútlan sértett beengedi őket, az elkövetők leleményessége, magabiztossága, behízelgő, megnyerő modora miatt az ott lakó személyek figyelme rájuk terelődik, nem figyelnek értéktárgyaikra, készpénzükre. Gyakori, hogy vizet kérnek, mosdóba kéredzkednek, így vonják el a tulajdonos figyelmét. Mindez kettő-, maximum öt percig tart.

Az áldozat általában akkot veszi észre, hogy meglopták, amikor az elkövetők már távoztak. Fontos tudni, hogy az elkövetők bár gyakran hivatalos eljárát színlelnek, státuszukat igazolni nem tudják. Aki tényleg hivatalos helyről, hivatalos ügyben keresi fel Önöket, ezt igazolvánnyal tudja igazolni. A hivatalos szerv képviselőjeként bemutatkozó személyekkel is kellő körültekintéssel járjon el, kérjen igazolványt!  

Az elkövetők minden esetben a tulajdonos hiszékenységét használták ki. Nem árt egy kis óvatosság, egészséges bizalmatlanság, hiszen a biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése!  

A hasonló trükkös módszerekkel Önökhöz érkező idegennel szemben legyenek óvatosak, figyeljék meg az általuk használt jármuveket, írják fel a rendszámokat, tegyenek bejelentést a Rendőrség ingyen hívható 107-es telefonszámára. – hívta fel a figyelmet a Győri Rendőrkapitányság.