Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Javult a közlekedés és a parkolás a Belvárosban

Lezárult a projekt, amelynek keretében 205 férőhelyes parkolóház épült a Teleki utca – Árpád út csomópontjában, miközben bővült a kerékpáros hálózat a városközpontban. Az Európai Unió támogatásával megvalósult programcsomagban a belvárosi zárt gyalogos zónát is bővítették.

 

A projektzárón dr. Fekete Dávid alpolgármester foglalta össze, miért is volt szükséges a beruházás, s miben fejlődött ezáltal a Belváros infrastruktúrája. Mint mondta, a fejlesztési csomag leglátványosabb eleme az adventre elkészült Árpád parkolóház, amely jelentős kapacitás-bővítést jelent, hiszen 205 plusz parkolóhely áll a Belvárosba érkezők rendelkezésére. A Jókai utcai, a Révai utcai és a Dunakapu téri létesítmény után egy újabb helyszínen sikerült tehát biztosítani a zárt parkolási lehetőséget a központban, ami már a nyitás óta nagy népszerűségnek örvend. Eddig már több mint húszezer jármű vette igénybe a létesítményt, de a kihasználtság várhatóan a tavasz beköszöntével – amikor még többen érkeznek majd a centrumba – tovább erősödik.

 

A parkolóház 205 férőhelyéből ötöt mozgáskorlátozottak számára tartanak fenn, az autósok pince plusz öt szinten tudnak megállni. Az épület környékén a közlekedés is átalakult, a forgalom megfelelő elvezetése érdekében átépítették a Teleki utca – Árpád út csomópontot. A használatot foglaltság jelző rendszer segíti, az alsó szinten elektromos autók töltését szolgáló egységet is terveztek. Az épület emellett helyet biztosít a Győri Balett új próbatermének, melynek kialakítási költségeit az önkormányzat önerőből finanszírozza, és amelyet áprilisban avatnak majd fel.

 

Az alpolgármester kiemelte, az új parkolási kapacitás környezetvédelmi szempontokat is szolgál, hiszen kevesebb lesz az a kör, amit a csúcsidőszakokban a földfelszíni parkolót kereső autósok tesznek meg. Ugyancsak az egészséges környezetet, illetve az alternatív közlekedés lehetőségeit szolgálják a projektben megvalósult kerékpáros fejlesztések. A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást is telepítettek dokkolóval, ezzel lehetővé tették a közlekedési mód váltását a gépkocsival a Belvárosba érkezők számára. A parkolóház mellett fedett kerékpártárolót is kialakítottak, így a belvárosba kerékpárral érkezők, de a sétálóutcákba útjukat gyalogosan folytatók is biztonságban tudhatják járműveiket. Ezen felül kialakították azokat a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket, kerékpáros nyomokat és kerékpársávokat, kerékpáros csomóponti átalakításokat, amelyek a biztonságos és balesetmentes kerékpáros közlekedést szolgálják a Belvárosban, fejlesztve a mindennapi közlekedés és a kerékpáros turizmus lehetőségeit egyaránt.

 

A projekt során megvalósult az Aradi vértanúk úti, Virágpiaci (közösségi közlekedési), valamint a Baross Gábor utcai megfelelő fizikai zárások kialakítása (az Árpád úttól az Arany János utcáig) is, így itt a gyalogos és kerékpáros forgalom is nagyobb biztonsággal zajlik mostantól.

 

A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című „TOP-6.4.1-15-GY1-2016-00001” azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 2.000.000.000 forint, támogatási intenzitása 100 százalékos.