Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Jelzőlámpa kerül a veszélyes kereszteződésbe

A Baross út – Dr. Petz Lajos utca kereszteződése több éve a baleseti statisztikák élén szerepel a városban. Ez néhány hét múlva már csak múlt idő lesz…

 

„A győri polgármesteri hivatal, a terület önkormányzati képviselője és a győri Útkezelő Szervezet is többször jelezte a problémát, ám a megoldás nem volt egyszerű, hiszen a Petz utca önkormányzati, míg a főirányt jelentő Baross út állami tulajdonban van.” – kezdte Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő. Mint mondta, a győri útkezelő által elkészített tervekkel kereste meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt vezetőjét az ügyben, majd pedig Borkai Zsolt polgármestert, aki jelezte, az önkormányzat vállalja a beruházás költségeinek ötven százalékát, hiszen fontos, hogy megoldódjon ez a probléma. A képviselő hangsúlyozta, másik ötven százalékot a Magyar Közút állja, így - az összefogás révén - hamarosan egy baleseti gócpont válhat biztonságos csomóponttá Győrben.

 

Radnóti Ákos alpolgármester kiemelte, a statisztikák jól mutatják, hogy milyen fontos a beavatkozás. Hozzátette, a közlekedők részéről is lényeges lenne a nagyobb figyelem, mert a balesetek nagy része elkerülhető. A koccanások fő okai a körültekintés nélküli áthajtások, időnként a tiltott balra kanyarodások voltak. Az alpolgármester rámutatott, ezzel a beruházással párhuzamosan két másik nagyszabású, és ugyancsak a biztonságos közlekedést elősegítő építkezés is zajlik, hiszen készül a nádorvárosi köztemető előtti és az Új Bácsai úti körforgalom is.

 

Dézsi Csaba András a terület önkormányzati képviselője leszögezte, egy több évtizedes problémát sikerül most közösen megoldani, ami nem csak a környéken lakóknak, de mindenkinek örömteli, hiszen a kereszteződés szomszédságában nem csak a kórház, de számos más intézmény is működik, emiatt jelentős a forgalom ebben a csomópontban. A képviselő azt is megemlítette, hogy az esetleges körforgalom kialakításának lehetőségét is vizsgálták, de a szűk hely ezt nem tette lehetővé, ezért a jelzőlámpa a megfelelő választás.

 

Prédl Antal a győri Útkezelő Szervezet vezetője elmondta, a problémát sok esetben az okozta, hogy a mellékirányból nehezen belátható a kereszteződés. „Az útkezelő egy olyan megoldást dolgozott ki, amely valóban biztonságossá teszi a csomópontot, emellett a jelzőlámpa képes lesz a forgalom érzékelésével nyújtani a zöldidőt, így téve dinamikussá az áthaladást.” Kecskeméti Attila a Magyar Közút területi igazgatója az állami és a győri útkezelő együttműködését emelte ki a beruházás kapcsán.

 

A kivitelezés november 16-án kezdődött és várhatóan három hétig tart majd, amely során félpályás útlezárásokra, kisebb torlódásokra kell felkészülni. A beruházás értéke mintegy 31 millió forint.