Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Jubileumi Táncfesztivál

Az elmúlt években Győr a tánc hazai fellegvárává nőtte ki magát, ami a nemzetközi hírű Győri Balettnek köszönhető. A táncfesztiválra ma már óriási a túljelentkezés, így nincs könnyű dolguk a szervezőknek a program összeállításánál. Az idei, jubileumi seregszemlén Győrben lép fel többek között a Magyar Nemzeti Balett, a Szlovák Nemzeti Balett, a Szegedi, a Pécsi és a Győri Balett, az Experidance, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Magyar Államni Népi Együttes, Bozsik Yvette társulata, a Honvéd Együttes, vagy épp a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

 

Simon Róbert Balázs alpolgármester a fesztivál hivatalos sajtótájékoztatóján kiemelte, a Táncfesztivál jól reprezentálja azt a minőségi kultúrát, amely Győrre jellemző. A rendezvényen évről évre a legjobb táncosok mutatják be produkciójukat, hírét viszik városunknak nem csak az országon belül, de határainkon túl is. Az önkormányzat ezért természetes módon támogatja a rendezvényt, hiszen júniusban a fesztiválnak köszönhetően Győr a tánc fővárosa lesz.

 

Kiss János a főszervező Győri Balett igazgatója elmondta, a jubileumi programra számos újdonsággal és meglepetéssel készülnek. A fesztivál arculatában is megújult, hiszen a tavalyi év végén kiírt logópályázatra összesen 99 munka érkezett. A nyertes pályaművet Szebenyi Csaba grafikusművész nyújtotta be. A fő helyszín idén is a színház és a Széchenyi tér lesz. Az előbbiben a belépőjegyes, az utóbbin pedig az ingyenes produkciókat mutatják be. A fesztivál rangját mutatja, hogy az európai táncmenedzserek és szakírók mellett két vezető menedzser az Egyesült Államokból is érkezik. Szintén újdonság, hogy az idén először fesztiválbérletet is lehet váltani, a jegyek pedig április hónapban 10 százalékos kedvezménnyel kaphatók.

 

Fűke Géza a társszervező Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója a zenei programokat mutatta be. A zenekari produkcióknak a színház előtti II. János Pál tér ad helyet, de a filharmonikusok a fesztivál zárásaként a Széchenyi téren játszanak majd. Az igazgató hangsúlyozta, a győri társulatok és együttesek szívesen hoznak létre közös rendezvényeket, mert egymást erősítve még színvonalasabb produkciókra képesek. Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója ugyancsak társrendezőként beszélt a fesztivál egy érdekes szegmenséről, ugyanis a színházi tánckarok is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Mint mondta, a tánckarok tagjai óriási munkát végeznek és magas művészeti teljesítményt nyújtanak, ezért megérdemlik, hogy ők is reflektorfénybe kerüljenek.

 

Kiss János a tájékoztató végén bemutatta azt az új produkciót, amelyet Velekei lászló és Kszel Attila jegyez. A Vaskakas című táncjáték gyermekeknek készül és az ismert győri legendát dolgozza fel. Bemutatója május 14-én lesz a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.