Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Kezdődik a Király utca felújítása

Április 1-jén indul a sétálóutca felújítása, amely új funkcióval is bővül.

 

Az európai unió és a magyar állam által támogatott Lüktető Belváros projekt révén számos sétálóutca és épület újul meg, köztük a Király utcát is teljes egészében felújítják. Fekete Dávid az április 1-jén induló beruházás sajtótájékoztatóján kifejtette, a Király utca a városmag fontos utcája, hiszen két idegenforgalmi szempontból is kiemelt területet, a Bécsi kapu és a Széchenyi teret köti össze egymással. Mint mondta sajnos korábban az itt található kiskockaköves burkolás nehezítette a közlekedést. A fejlesztés révén nem csak ez a probléma oldódik meg, de új funkcióval is bővül a közterület. A jövőben a Király utca igazi fesztiválutcává válik, amelynek infrastrukturális hátterét is biztosítják a fejlesztés során, a létrejövő teresedés pedig kiskoncertek megtartására is alkalmas lesz.

 

Prédl Antal, a városi Útkezelő Szervezet vezetője hozzátette, a napokban elkészülő Dr. Kovács Pál utcában már látható az a burkolat, amelyet a Király utca is kap. A kiskockakövek helyére fűrészelt nagykockakő kerül amelyben díszítő elemként jelennek meg a vörös színű porfír típusú kövek. A hangsúly a fűrészelt nagykockaköveken lesz, amelyeket a burkolaton áthaladó mészkő és porfír kövekből képzett keresztirányú vonalak tesznek látványossá. A Király utca és a Dr. Kovács Pál utca kereszteződésénél, a Tejfölös Asszony körüli teresedés is átalakul, ahová félkörívesen kirakott burkolat kerül, íves alapterületű zöldfelülettel és új ivókúttal. A burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat lehetővé teszi, hogy mobil színpad segítségével kisrendezvények helyszíne legyen a tér.

 

A beruházás előkészülete során a szakemberek arra törekedtek, hogy a műemlék jellegű környezethez illeszkedő, esztétikus utcakép alakuljon ki, amely jól járható a gyalogosok számára, ezzel a Baross út mellett egy igazán frekventált sétálóutcává alakuljon. A „Lüktető Belváros” révén a közvilágítási falikarokat már kicserélték, a több mint kétezer négyzetméteres útfelület felújításának véghatárideje pedig 2014 októbere, de a szakemberek szerint már a nyár végén élvezhető lehet az új burkolat. A felújítás után az utca alkalmas lesz arra, hogy a rendezvények idején összesen húsz pavilont helyezzenek el itt, amelyekhez burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat áll majd rendelkezésre.

 

A felújítást a Széchenyi tér irányából, fokozatos korlátozások bevezetése mellett végzik. Az aprólékos munka során a kivitelezők több mint hatvanötezer követ építenek be. A Király utca teljes felújítása a Lüktető Belváros projekt keretéből 190 millió forintba kerül.