Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Körforgalom emlékeztet a győri EYOF-ra

Elkészült az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket.

 

„Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb jelentőségű rendezvénye volt a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a város életében. Amellett, hogy vendégül láttuk Európát, hiszen ötven ország fiataljai vettek részt az EYOF-on, ami ráadásul hazánk első olimpiai eseménye volt, számos fontos fejlesztés is megvalósult a városban. Nem csak 21-ik századi létesítmények épültek, de fontos közúti fejlesztések is megvalósultak.” – emlékeztetett Borkai Zsolt polgármester. Hangsúlyozta, a sportesemény nagyszabású megnyitójának egyik fontos szimbóluma, az EYOF kocka mostantól a körforgalomban állít emléket Magyarország első ötkarikás multisport-eseményének, amely a győriek közös sikere volt.

 

„Az óriási kocka az Új Bácsai út középső körforgalmában kapott helyet, a másik kettő már korábban megújult a körforgalom-felújítási program keretében.” – tette hozzá Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Kiemelte, a zöldterületek megszépítésére az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít – a körforgalomban automata öntözőrendszer is segíti ennek megtartását -, emellett a közbiztonság is fontos feladat, ezért a körforgalomba két rendszámleolvasó és egy forgatható kamera is került, s a Bácsai út végén egy negyedik kamerát is telepítettek.

 

Az olimpiai fesztivál nyitóünnepségén felhasznált alkotást alkalmassá kellett tenni a tartós kültéri kiállításra, s ennek keretében a szakemberek a kocka szerkezetét megerősítették, a vázelemeket pedig speciális festékkel vonták be. Az oldallapok mérete oldalanként 36 négyzetméter, az összfelület így 144 négyzetméter. Az alkotás egy alapzaton áll, amin az EYOF-on résztvevő ötven ország zászlója jelenik meg, a nemzetek lobogói Magyarországhoz képest elfoglalt földrajzi helyzetüknek megfelelően égtájanként a kocka négy oldalán láthatóak. A díszvilágítást adó 16 modern és energiatakarékos led fényforrás a közvilágítás be- és kikapcsolási időpontjaival megegyezően működik.

 

A tervek szerint az következő időszakban ugyancsak megújul a Kodály Zoltán út–Földes Gábor út kereszteződésében lévő körforgalom zöldszigete a Kuopio Parknál, és tervben van még idén további két nagyforgalmú főút körforgalmának megújítását is. Az egyetem melletti, Kálóczy téri körforgalom megszépítése nemrég készült el ugyancsak öntözőrendszerrel, gyepszőnyeggel, cserjékkel és fákkal.