Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Közeledik a Magyar Hagyományok Fesztiválja

Az ősz legmozgalmasabb hétvégéje következik szeptember 16-18. között. Ekkor rendezik ugyanis városunkban a Magyar Hagyományok Fesztiválját, a IX. Győri Pálinkafesztivált, valamint a Terményáldást is…

 

Nem olyan régen a bornapokkal és egy fergeteges nyárzáróval búcsúztattuk a meleg évszakot, de a programoknak ezzel nincs vége. A szeptemberi hétvége célja a magyar értékek továbbörökítése, népi hagyományaink, zenéink, táncaink bemutatása. – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester az esemény sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a Pálinkafesztivál keretében több mint háromszáz pálinkát kóstolhatunk meg a legjobb hazai pálinkaházak kínálatából.

 

A programokat a Magyar Hagyományok Háza képviseletében a társszervező dr. Horváth Zoltán ismertette. Szeptember 16-án, pénteken a Magyar Dudazenekar belvárosi felvonulásával indul a fesztivál, akik a Dunakapu téren koncertet és táncházat is tartanak. A megnyitó után rendhagyó prímástalálkozó veszi kezdetét, amelyben a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek „szupercsapata” lesz hallható. Az első este a Cserefa Zenekar jóvoltából tanulhatunk Moldvai táncokat. Szombaton aztán kezdetét veszi a néptáncfesztivál, amelyen a győri és Győr környéki együttesek felvonulását, majd bemutatóit láthatjuk. Az esti koncerteken Hercku Ágit és a bandát, valamint a Margaret Island zenekart is hallhatjuk.  Ezen a napon hirdetik ki a pálinkafesztivál díjait is.

 

A vasárnap szintén kitűnő programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  Fellép a Tázló együttes, Pálházi Bence bandája, valamint Szabó Balázs bandája, de láthatjuk a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakos hallgatóinak és mestereiknek műsorát is.  A színpadi műsorok mellett a gyerekeket népi játszóház, a felnőtteket pedig a pálinkaházak várják. A Győri Pálinkafesztivál egyébként - kiállítók és szakértők szerint - az ország egyik legjobb pálinkafesztiválja, ahol a kiállítók közvetlenül a pálinkát előállító manufaktúrák, és ahol a pálinkafőző-mesterekkel is beszélgethetünk.

 

Koczor Ágnes rendezvényszervező kiemelte, ezen a hétvégén rendezik a Terményáldást is, amelyen virágba borul a Széchenyi tér. A termelők legszebb terményei mellett itt is találunk kulturális programokat, koncerteket, előadásokat, de lesz ökojátszótér, sőt népmese is a gyerekeknek, akinek a tudatos táplálkozás alapjait is igyekeznek megtanítani.

 

Igazi mulatság lesz ez, ahogy Serfőzőné Tóth Andrea, a főszervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója összegezte, ha az időjárás is kegyes, minden korosztálynak adott lesz a jó szórakozás minden feltétele. Hozzátette, a Magyar Hagyományok Fesztiváljáról és a Terményáldásról is külön kiadvány készült, amely elérhető a Látogatóközpontban, de a Dunakapu téri és a Széchenyi téri programok a mufegyor.hu honlapon is megismerhetők.