Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Közeledik a Tavaszi Fesztivál

 

A hagyományokhoz híven az idén is március 15-én kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál, amely színes programokat kínál minden korosztálynak:

 

Március 15. az emlékezésről szól, a koszorúzási ünnepség 10:00 órakor kezdődik a Honvéd ligetben, amit a díszszázad felvonulása követ a Szent István úton. A város díszpolgára, a Pro Urbe Győr és a sajtó díjakat Borkai Zsolt polgármester a díszközgyűlésen adja majd át. – ismertette a programot Hermanné Gesztich Nikoletta a Városháza Kulturális Osztályának vezetője.

 

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire való emlékezés után a tavaszvárásé és a színes programoké a főszerep. A bő két hét alatt koncertek, színházi előadások mellett kiállítások, gyermekprogramok, városnéző séták, irodalmi est, könyvbemutató várja az érdeklődőket. A fesztivál vendége lesz Szirtes Edina Mókus hegedűművész, Fassang László orgonaművész, Szokolay Dongó Balázs népzenész, akik Metszéspontok címmel adnak közös koncertet. A Tavaszi Fesztivál keddi sajtótájékoztatójára egyébként Szirtes Edina Mókus is hivatalos volt, közel négy óra alatt ért Győrbe Budapest mellől. „Az első órában csak bosszankodtam a hóhelyzet miatt, a másodikban azon töprengtem, hogy megéri-e a hóátfúvásokkal veszélyessé váló út azért az egy dalért, amit a győri sajtótájékoztatón játszom el. Aztán, ahogy küzdöttem le az akadályokat, úgy vált egyre fontosabbá a dal, úgy vált egyre fontosabbá, hogy megérkezzem. Az életben is az a fontos, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy át tudjunk adni egy tiszta hangot, mert lehet, hogy valakinek a lelkét gyógyítjuk meg vele.” – így beszélt utazásáról és zenei küldetéséről a március 16-án 19.00 órakor az Evangélikus Öregtemplomban sorra kerülő koncert fellépője.

 

A győri Európa Kulturális Főváros 2023-as pályázat vezérfonala az áramlás, amely már a Tavaszi Fesztiválon is megjelenik. Ezzel a címmel nyílik fotókiállítás Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla díjas fotográfus képeiből, amelyek múlt és jelen, különböző művészeti ágak között teremtenek kapcsolatot. – ajánlotta figyelmünkbe Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál-  és Művelődési Központ igazgatója. Elmondta, Gerendás Péter már visszatérő vendég városunkban, ezúttal Malek Andreával érkezik, és a repertoáron Bob Dylan dalai szerepelnek. Itt lesz Kepes András, Pikali Gerda, Rékasi Károly és még sokan mások, a divat szerelmesei pedig Náray Tamással is találkozhatnak. A fesztivál gyerekprogramokat is tartogat, például a Négyszögletű Kerek Erdő előadást, a Húsvétra készülve pedig újra lesz kézműves vásár az Arany János utcában, Hímes tojás napja a Generációk Házában. Az idén rendhagyó módon márciusban, Szent Patrik napjához kapcsolódóan rendezik meg az Ír-Magyar Napokat, amely szintén minden generációnak tartogat a két nép kultúráját egymáshoz közelebb vonzó programokat.

 

„A 2018-as kínálatunkkal mindenkihez szólni kívánunk, győriekhez és turistákhoz, fiatalokhoz és idősekhez egyaránt.” – fogalmazott dr. Domanyik Eszter a Városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője. Mint mondta, abban, hogy Győr a tíz leglátogatottabb magyarországi város közé került, nagy szerepe volt a város kulturális intézményeinek, társulatainak, minőségi rendezvényeinek. 2018-ban pedig ismét színes lesz a paletta, amelynek első kiemelkedő eleme a Tavaszi Fesztivál. A március 15-től április 4-ig tartó fesztivállal azonban a tavaszi kínálatnak nem szakad vége, ezért gyűjtötték csokorba a Baross úti látogatóközpontban is beszerezhető kiadványban az évszak eseményeit. ha belelapozunk, olyan eseményekkel találkozhatunk, mint a fiatalok körében oly népszerű Halott Pénz, a Szakcsi Lakatos Béla – Pocsai Kriszta duó, az Aranykapu zenekar fellépése, vagy az állatkerti családi nap. Ez az évszak a tél utáni testi-lelki feltöltődés ideje is, ezért minden városrészben egészségmegőrző programokkal, különböző szűrésekkel várja a lakosságot az Egészség-Piac. A Tavaszi Sport- és Egészségnap immár kilencedik alkalommal hívja a mozogni vágyókat, és újra indulnak az egészséges hazai termékeket kínáló „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” elnevezésű piacnapok a Dunakapu téren. A győri társulatok, így a Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház is új előadásokkal készül, a múzeum, a könyvtár, és valamennyi kulturális intézmény igazi tavaszi, üdítő programokat kínál a kultúra szerelmeseinek. A Tavaszi Fesztivál programfüzete és a Tavaszi Programajánló beszerzése mellett érdemes folyamatosan látogatni a hellogyor.hu honlapot, ahol egyre bővülő programkínálattal várnak mindenkit.