Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Közös hétvégén az 1. Győri Filmnapok és a győri EKF Nap

Az 1. Győri Filmnapokat az idén először, míg az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat, valamint a győri kulturális intézményeket népszerűsítő programot másodízben rendezik szeptember második hétvégéjén. Központi helyszín mindkét esetben a Széchenyi tér, de a város több pontján is mozizhatunk…

 

A mozi, amióta létezik, hihetetlen népszerűségnek örvend. Szerencsére mi, magyarok is jócskán kivettük a részünket a filmművészetből. Büszkélkedhetünk a filmtörténet szempontjából meghatározó alakokkal, igazán nagy klasszikusokkal, és értékes kortárs alkotásokkal. A magyar film ismét virágzását éli, hiszen évről-évre számos nemzetközi díjat – köztük a legrangosabb elismeréseket is – besöprik az alkotások. Ebben a közegben, és a városunkra jellemző kulturális pezsgésben született meg az 1. Győri Filmnapok ingyenes rendezvénysorozat, amely a már említett klasszikusokat és kortárs alkotásokat is felsorakoztatja, de közönségtalálkozókat, koncerteket is kínál a nagyérdeműnek szeptember 6-9. között.

 

„A programot a Budapesti Klasszilus Filmmaratonnal egy időben, a Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttműködve rendezzük” – fogalmazott dr. Fekete Dávid alpolgármester. Hozzátette, minden korosztály és minden műfaj kedvelőit igyekeznek kiszolgálni, és számos különlegesség szerepel a programban. Már az első vetítés, az Aranyember némafilmes változata is kuriózum, amelyet a Hoppáré Zenekar kísér majd. A filmnapok központi helyszíne a Széchenyi tér lesz, ahol egy nagy LED-fal előtt 350 fős szabadtéri „moziterem” épül. Indításnak a Hot Jazz Band játszik, és a Hyppolit a lakájt láthatja a nagyérdemű. A hétvége folyamán a Széchenyi téren tekinthetjük meg többek között a Csinibabát, a gyerekeket pedig a Szaffi várja. A Kincsem vetítése során a főszereplő, Nagy Ervinnel is találkozhatunk.

 

Fontos helyszín lesz a Rómer Ház is, ahol többek között az új hullámos győri filmesek kisfilmjeit is megtekinthetjük. A gyerekek diafilmeket is nézhetnek magyar és német mesélővel. „Egy különleges premier előtti vetítés is szerepel a programban, a Ruben Brandt, a gyűjtő egy izgalmas animáció, amely az év sikerfilme lehet.” – mondta el Csurák Erzsébet a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs és közművelődési osztályvezetője, aki hozzátette, a nagy klasszikusok, a nagy sikerek és a nagy újdonságok jellemzik majd az egész hétvégét.

 

A Szent László Látogatóközpont új moziterme a Frigyládánál várja az érdeklődőket. Itt találkozhatunk majd Jean-Marc Barr francia filmsztárral a Nagy kékség vetítésén, de láthatunk természetfilmeket és klasszikus alkotásokat is. Dr. Cseh Sándor a látogatóközpont igazgatója kiemelte, a képtár és könyvtár pincéjében létrehozott ötven fős teremben a jövőben művész mozit terveznek, a Barokk Esküvő után a filmnapok a második éles főpróba. A filmnapok kiadványa innen elérhető.

 

Szombaton EKF Nap

 

A tavalyi év sikerén felbuzdulva ismét megrendezik az EKF Napot, méghozzá szeptember 8-án. A Széchenyi téri programok a győri Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat jegyében telnek. Az alpolgármester hangsúlyozta, a második fordulós pályázat készítése zajlik, és decemberben kiderül, hogy Győr, Debrecen, vagy Veszprém nyeri el a címet.

 

Az egész napos rendezvényen újra várják az érdeklődőket a térre kitelepülő győri kulturális intézmények. A színpadon bemutatkoznak győri amatőr művészeti csoportok, és a nemzetközi hírű társulataink is. 17:15 órakor a Vaskakas Bábszínház előadásában Paradicsomleves betűtésztával címmel áramló bábkoncert veszi kezdetét. A napot egy fergeteges gálaműsor zárja 20:30 órakor, melyben közreműködnek a Győri Balett társulata, a Győri Nemzeti Színház művészei és a Győri Filharmonikus Zenekar zenészei. A korábban meghirdetett , sorszámmal ellátott EKF-kiadványokhoz kapcsolódó nyereményjátéknak és a „Nyaralj és nyerj!” kishajós fotópályázatnak is ezen a napon hirdetik ki a győzteseit. A határidőig benyújtott fotókra a pályázat facebook oldalán lehet még szavazni.

 

„A főváros után Győrnek van a legintenzívebb kulturális élete hazánkban.” – osztotta meg véleményét a sajtótájékoztatón jelenlévőkkel Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A gálával kapcsolatban elmondta, nagyszabású produkcióra van kilátás mintegy 130 emberrel a színpadon. A filharmonikusok klasszikus darabokat és filmzenéket is előadnak, a balett a Boleroval, míg a színház a Beatles.hu-val készül. A részletes program megtalálható a hellogyor.hu-n és a 2023gyor.hu oldalon.