Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Különböző népek első világháborús emlékei az Isonzó völgyében és a Doberdói fennsíkon

A kiállítást Dr. Németh Viktor, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sportbizottságának elnöke nyitotta meg. A diákok fotóit Dr. Ottófi Rudolf, Győr város alpolgármestere ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az egyetem nevében Dr. Rechnitzer János, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja, és Dr. Kóczy T. László, a Muszaki Tudományi Kar dékánja méltatta a hallgatók munkáját, és szólt elismeréssel az elért eredményekről. A megnyitó ünnepségen fellépett Bede Fazekas Csaba, Szent István díjas, Érdemes Muvész, a Győri Nemzeti Színház Örökös tagja, magánénekes.

Az „Európai Történelmi Muhely” az „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft” Alapítvány és a „Robert Bosch” Alapítvány közös projektje, melynek keretében azok a fiatalok és diákok nyerhetnek támogatást, akik az emberi jogok és a nemzetek közötti megértés érdekében fejtik ki tevékenységüket, hozzájárulva a felelős és tudatos európai történelemszemlélet kialakulásához. A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Kommunikáció Tanszékén folyó nemzetközi diákprojekt célja a különböző nemzetek első világháborús emlékeinek felkutatása és dokumentálása az Isonzó völgyében és a Doberdón. A projektben részt vevő hallgatók az általuk szerkesztett fényképes turisztikai kiadványokkal szeretnének adózni a háborúban elesett nagyapák, dédapák, ükapák emléke előtt.

A Gazdaságtudományi és a Muszaki Tudományi Kar hallgatói, valamint németországi történész-politológus, szociológia szakos, és szlovén történész hallgatók egyhetes kutatótáborban vettek részt 2006. szeptemberében a Doberdói fennsíkon és az Isonzó völgyében. Az ott készült legszebb felvételek láthatók a kiállításon.

A hallgatói munkacsoport tagjai: Alexander de Ahsbahs, Münsteri Egyetem; Fülöp Tamás, BME; Lugosi Nóra, NYME ACSJK; Tadel Koren, Ljubljanai Egyetem, a Poti Miru v Posocju Alapítvány munkatársa; Thomas Leopold, Bambergi Egyetem, és a Széchenyi István Egyetem diákjai: Erdei Attila, Győr Zoltán Péter, Rádonyi Eszter, Szentmiklósi-Nagy Csongor, Varga Katalin. A projektet a győri Széchenyi István Egyetem, a szlovéniai Ustanova Fundacija Poti Miru v Posocju Alapítvány, a berlini Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Robert Bosch alapítvány, és az olaszországi Pro Loco Fogliano Redipuglia Alapítvány támogatja.