Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Labdarúgó EB: A lengyel-ukrán pályázat nyert

Az UEFA szakmai értékelése a prezentációk után az volt, hogy a magyar-horvát anyag jobb, mint az olasz és megelőzi a lengyel-ukránt is, de ez csak vélemény szinten hangzott el. Bemutatónk nem csak praktikus volt, hanem érzelmileg is hatott. Érdekesség volt az is, hogy a két futballszövetség elnöke a másik nyelvén szólalt meg: Kisteleki István horvátul mondta azt, hogy fontos lenne a két országnak az Eb, Zlatko Markovic viszont Puskás klasszikus szavait idézte. "Kis pénz kis futball, nagy pénz nagy futball" - hangzott a legendás mondat.

A döntés előtt mindenki az olasz pályázatot tartotta befutónak. Az kedden végleges lett, hogy ezt az Eb-t még biztosan nem kibővített létszámmal (24 csapattal), hanem tizenhat résztvevővel rendezik meg.

Az olaszok, bár színes felhajtást csaptak és Ferrarikat hoztak magukkal Cardiffba, a helyszínen is úgy tunt, mintha könnyedén vennék a pályázást. Bár a tavaly világbajnokságot nyert válogatott szövetségi kapitánya, Marcello Lippi vezette a küldöttséget, az csak 20-30 fős volt. Nem úgy a lengyeleké és az ukránoké, amelyet a legmagasabb szinten képviseltek az országok politikusai. Bár hétfőn még úgy volt, hogy nem tudnak eljönni, végül megjelent a bemutatón Viktor Juscsenko ukrán államfő és a lengyel miniszterelnök, Lech Kaczynski, aki még késett is és miatta csúszott a kezdés.

„Sportolóként is csak kevés alkalommal éreztem akkora izgalmat, mint szerdán a sorsolás előtt. Végig gondoltam, mennyire fontos nekünk győrieknek, gazdasági életünknek, idegenforgalmunknak, és természetesen városunk nemzetközi megismertetésének lehetősége. Bár még 2012-ig sok idő van hátra, mégis azt éreztem, éreztük mindannyian, akik a magyar küldöttség részéről a helyszínen izgultunk, hogy elég lesz-e a rendelkezésünkre álló idő a megmérettetésig” – fogalmazott a döntés előtt Borkai Zsolt, Győr polgármestere.  

Az UEFA határozatát követően Borkai Zsolt az alábbiak szerint foglalt állást:
„Gratulálnunk kell a lengyel-ukrán párosnak, hiszen nyilván tudtak olyan érveket felsorakoztatni, amely az UEFA számára meggyőzőnek bizonyult. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, hiszen számunkra egy kontinensviadal megrendezése rendkívüli gazdasági és sportdiplomáciai sikert és fejlődési lehetőségeket jelentett volna. Hogy miért született ez a döntés, azon érdemes elgondolkodni és kielemezni, nyilván emögött is vannak politikai és gazdasági megfontolások, nekünk azonban már tovább kell tekinteni. Győrben az eredménytől függetlenül folytatódik a stadionfelújítási program, s azt szeretnénk, ha Győr sportélete a következő években tovább gazdagodna, mégha ez az Európa-bajnokságtól várt lendülettel nem is lesz elképzelhető” – zárta gondolatait Borkai Zsolt polgármester.