Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Látványos várjátszótér épül Adyvárosban

Adyváros legnagyobb, egyedi elemekből álló, látványosságnak is beillő várjátszótere épül meg az I-es számú tó környezetében, a szánkózó dombon. A beruházás részeként a környék is tovább szépül – jelentette be Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

 

Az alpolgármester elmondta, hogy 2010-ben amikor képviselő lett, itt egy náddal benőtt, iszaptól bűzlő tó, töredezett aszfaltos sétány volt mindössze négy paddal, azóta több lépcsőben, a tó kotrásával, majd a sétány kialakításával, szép parkosítással és csaknem 30 pad kihelyezésével, továbbá a tóba vízimadarak - többek között  fekete hattyúk – telepítésével, illetve egyedi ülőkövekkel és interaktív installációval egy közkedvelt pihenőrészt alakítottak ki, ami nem csak az adyvárosiak, hanem más városrészből ide látogatóknak is remek kikapcsolódást biztosít. Radnóti Ákos elmondta, hogy az ötlet onnan jött, hogy emlékszik még azokra az időkre, amikor 30 éve még egy nagyobb méretű csúszda volt a szánkózódombon, s a tó megszépítésével így adott lenne, hogy a szomszédban egy újabb látványosság legyen, s egy olyan játszótér, ami nincs a városban.

 

Igazi játszóvárat, egész erődrendszert építenek a szakemberek az I-es számú tó melletti zöld területre, ezzel a füves rész új funkciót kap. A Lappset típusú eszközökkel felszerelt új játszóteret úgy alakítják ki, hogy a kivitelezés során felhasználják a helyben lévő dombot is. A dombtetőn állnak majd a vár felső bástyái. A magaslatról a lépcső mellett mászóhálón és több fedett illetve nyitott csúszdán lehet majd megközelíteni az alsó bástyát, ahol további tornyok és létrák várják a gyermekeket. Az új játszótér minden elemében készségfejlesztő és egyszerre több fiatal korosztályt is kiszolgál majd.

 

A domb új funkciójának kialakítása mellett a Győr-Szol Zrt. koordinálásában a környék is megszépül. A fejlesztések összhangban vannak a korábbi tóparti környezetszépítő beruházásokkal. A domb körül mintegy 200 folyóméteres szakaszon 2 méter széles, térkővel burkolt járdát alakítanak ki. A régi padokat elbontják, helyettük 10 darab, a tavaly kihelyezettekkel megegyező ülő alkalmatosságot telepítenek. Ugyanide kerül még plusz 5 darab hulladékgyűjtő edény is.

 

Radnóti Ákos hozzátette azt is, hogy az építkezéssel egy időben felfrissül a környék növényvilága. A kertészek 15 darab karcsú oszlopos európai ciprust ültetnek el, mely teljesen egyedi és nagyon látványos lesz a városban, a Kuopio Parkban tavaly elültetett és kockára nyírt gyertyánfákhoz hasonlóan. Az európai ciprus mediterrán hangulatot idéző, a szemnek tetszetős, rendkívül keskeny, szabályos, tömött oszlop alakú, örökzöld fafajta.

 

 

Kiegészítésként az Útkezelő Szervezet együttműködésében a Szauter utcai zajvédő fal is tovább épül a sarki bevásárlóközpontig, ezzel csökken a játszótér és az Ifjúság körúti lakásokat érő zajszint, illetve a játszótér reflektoros megvilágítást kap és köztéri kamera is kikerül, a biztonságra ügyelve. A Pannon Víz Zrt. kivitelezésben pedig egy ivókút is lesz a játszótérnél.

 

 

A kivitelezés hamarosan elkezdődik, a kész játszóteret a gyermekek már az idén nyáron birtokba vehetik. A beruházás a játszóvár megépítésével és az azt körülvevő közterület komfortosabbá tételével együtt 48,5 millió forintba kerül. Radnóti Ákos végül elmondta, hogy Adyváros egy újabb jelentős fejlesztéssel fog gazdagodni és bízik benne, hogy még kedveltebb lesz a tó-és környéke.