Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Legyen más a szenvedélyed!

A road show győri állomását a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központban tartották, ahol többek között Dj Dominique, Csay Renáta tizenötszörös világbajnok kajakozó és az Animal Cannibals is azt erősítette meg, hogy a boldog élethez nem a szenvedélyeken, nem a kábítószerek bódító hatásain át vezet az út. A hírességek személyes példájukkal próbáltak utat mutatni a fiataloknak.

 

„A célunk az, hogy aki még nem kezdte el, ne is tegye, aki már elkezdte, az minél előbb hagyja abba, és a drogok helyett értelmes dolgokban találja meg a boldogságot.” – mondta el a programmal kapcsolatban Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, mindezt nem nádpálcával szeretnék elérni, hanem úgy, hogy jó példákat állítanak eléjük. „Azok a zenészek, sportolók, akik részt vesznek a programban, a teljesítményük révén érték el hírnevüket, jó példaképek a fiatalok előtt, ezért hitelesen tudnak szólni ehhez a korosztályhoz.”

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke kifejtette, a szenvedélyt csak egy másik szenvedéllyel lehet kiváltani, ezért fontos, hogy új utakat, „hasznos szenvedélyeket” villantsunk fel a fiatalok előtt. Ilyen lehet a sport, a művészet, de bármi más is, ahol értelmes célok tűzhetők ki. Mint mondta, Győrben 1994-óta végeznek felméréseket a droghasználat témakörében, és a korábban tapasztalt folyamatos növekedés után a széleskörű prevenciós munkával sikerült elérni, hogy mára a szert kipróbálók száma nem emelkedik, stagnál. Hozzátette, az önkormányzat folyamatosan keresi az új utakat, jelenleg például kidolgozás alatt áll a biztonságos szórakozóhely program. Ennek lényege, hogy azok a győri szórakozóhelyek, amelyek a kritériumrendszernek megfelelnek, elnyerhetik a biztonságos szórakozóhely címet. Emellett március közepén egy olyan program is indul, amelynek keretében egyes szórakozóhelyeken kiemelten is odafigyelnek a szórakozó fiatalokra, és szükség esetén a helyszínen kérhető konkrét segítség.

 

Fogarasi Gabriella a „Legyen más a szenvedélyed” projekt vezetője kifejtette, a road show tavaly szeptemberben indult, és összesen 54 településre látogatnak el. Az Európai Unió által támogatott programot a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet bonyolítja. Burszki Mónika a program szakmai vezetője Győrrel kapcsolatban elmondta, az ország legjobb Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma működik itt, amely példaértékű szakmai munkát végez.

 

A győri helyszínen több híresség között Csay Renáta, 15-szörös kajak világbajnok is jelen volt, aki úgy fogalmazott, az életben értelmes célokat kell kitűzni, és dolgozni, amíg a célt el nem érjük. Ha így teszünk, nem terelődik a figyelmünk az önpusztító szerek irányába, mert az ilyen pótcselekvések nélkül is boldog emberek lehetünk.