Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Leszokást segítő program pedagógusoknak

Szigorodik a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény, 2012. január 1-től az iskolában még nyitott légtérben sem lehet dohányozni. Pedagógusok számára leszokást segítő csoport indul…

 

 

2011. április 26-án az Országgyűlés módosította a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII-es törvényt. Ennek értelmében 2012. január 1-től tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben, többek között a szórakozó – és vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, közösségi közlekedési eszközökön, megállókban, aluljárókban, játszótereken és azok 5 m-es környezetében. A közforgalmú intézmények, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközökön nem jelölhető ki dohányzóhely.

 

 

Még szigorúbb lesz a szabályozás a közoktatási intézményekben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál, ahol még nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely.

 

A dohányzással kapcsolatos szigorításra többek között azért volt szükség, mert a magyar lakosság 38 százaléka dohányzik, és ennek következményeként a tüdőrák miatti halálozásban hazánk világelső, továbbá a magyar lakosság európai összehasonlításban kedvezőtlen egészségi állapotáért felelős számos krónikus, nem fertőző népbetegség egyik fontos rizikótényezője a dohányzás.

 

A 2009. évi, Győr városi droghelyzet felmérés alapján a hetedikeseknek még egyharmada próbálta a dohányzást, addig a nyolcadikosoknak pedig már több mint kétharmada. A dohányzást már kipróbálók átlagosan 12 éves koruk környékén esnek túl az első cigaretta végigszívásán. A dohányzás kipróbálásában a nemek közt mutatkozó különbségek, a 11. évfolyamra elmosódnak. A tizenkettedikesek rendszeres dohányzása már a felnőtt lakosság körében mért gyakoriságot mutatja.

 

Ezért a szigorítással párhuzamosan a megelőzésnek is nagyobb hangsúlyt kell kapnia. A pedagógusok egészségének védelme és személyes példamutatásuk jelentősége miatt dohányzásról leszokást támogató csoport indul Győrben.

 

A részleteket az alábbi felhívás tartalmazza.

 

FELHÍVÁS

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztály és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata WHO Egészséges Városok Program a dohányzásról leszokást támogató csoportot indít pedagógusok részére 2012 januárjától.

 

Helyszíne: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve földszinti előadóterem, Győr, Jósika u. 16.

 

A csoportot vezeti: dr. Bazsika Erzsébet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője.

 

A csoport maximális létszáma: 12 fő

(Igény esetén lehetséges még egy csoport indítása.)

 

Előzetes jelentkezés határideje: 2012. január 6.

A jelentkezés írásban történik az alábbi helyek valamelyikén:

Postacím: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánpolitikai Főosztály

WHO Egészséges Városok Programiroda

9021 Győr, Honvéd liget 1.

E-mail: who@gyor-ph.hu

Fax: 96 500 582

Érdeklődés: 96 500-555 és 20 9205 226 vagy 96 513 742 és 30 4610 701 telefonokon

 

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztatás időpontja: 2012. január 10. 15.00

Helyszíne: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve földszinti előadóterem, Győr, Jósika u. 16.

 

A végleges jelentkezés után a csoport indul: 2012. január 17-én.

A tematikus csoport időtartama 2 hónap, hetente egy alkalommal 1,5-2 óra, keddi napokon, a résztvevőkkel egyeztetett kezdési időpontban.

A magatartás orvoslás elemeit felhasználó csoport módszer a nemdohányzó magatartás újratanulásában nyújt segítséget.

 

A csoportban történő részvétel ingyenes, lényeges kritériuma az önkéntesség és egyéni motiváció!

 

A leszokást támogató csoportban eredményesen résztvevők sorsolással páros wellness hétvégét nyerhetnek.

 

 

Győr, 2011. december 15.

 

 

 

 

Dr. Somogyi Tivadar                                                   Dr. Kiss Imre

Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere                   helyettes megyei tiszti főorvos