Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Leszokást támogató program

A „m-értékünk Az Egészségünk” - EGÉSZSÉGSÉGFEJLESZTÉSI IRODA LÉTREHOZÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE a GYŐRi JÁRÁSban - EFOP-1.8.19-17-2017-00034 című pályázat keretében a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház konzorciumi partnerével, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben Egészségfejlesztési Irodát és Lelki Egészség Központot működtet.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységei között a dohányzás megelőzését és a leszokás támogatását is célul tűzte ki.

1. A dohányzás megelőzése érdekében a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával és a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve Szakmai napot szervez óvodapedagógusoknak, tanítónőknek, általános iskolai tanároknak, osztályfőnököknek, iskolavédőnőknek, illetve iskolában prevenciót végző területi védőnőknek. A Szakmai nap célja, hogy bemutassa az óvodai, illetve iskolai prevencióban meglevő jó gyakorlatokat, gazdagítsa a dohányzás megelőzésben használt eszközök, módszerek tárházát.

2. A dohányzásról leszokni kívánó felnőttek számára indít a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda dohányzásról leszokást támogató csoportokat.

A 8 alkalmas csoportos tanácsadás a bizonyítottan hatékony módszerek közé tartozik.

A csoportokra bárki, egyének és munkahelyi közösségek is jelentkezhetnek.

A részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs e-mail: efiprogram.gyor@gmail.com

 

A dohányzás abbahagyásának előnyei:


- Megszabadul egy költséges, káros szokástól.

- Nincs többé füstszag, rossz szájíz, sárga fogak, körmök.

- Jobb lesz a közérzete, a légzése.

- Megszűnnek a reggeli köhögések.

- Ellenállóbb lesz a szervezete.

- Csökken a dohányzás okozta betegségek kockázata.

Tehát a dohányzás abbahagyásával csak nyerhet!

Miért érdemes a dohányzás prevencióval és a leszokás támogatással foglalkozni?

A dohányzás világméretű népegészségügyi probléma.

A WHO adatai szerint a dohányzás a megelőzhető halálokok között az első helyet foglalja el. Becslések szerint az Európai Unió országaiban az összes halálozás 15%-a vezethető vissza dohányzásra.

-     A dohányzás következtében évente 6 millió ember hal meg.

Ebből több mint 5 millió dohányzó, azonban több mint 600 ezer ember a passzív dohányzás során beszívni kényszerült füst miatt hal meg.

-     A dohányfüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, ebből 250 bizonyítottan káros, több mint 50 bizonyítottan rákot okoz.

 

Magyarország a dohányzás elterjedtsége alapján Európa élvonalába tartozik. Amíg a napi rendszerességgel dohányzók aránya az unióban 26%,  addig Magyarországon ez az arány 35% (a felnőtt férfi népesség 42%-a és a nők 29%-a dohányzik rendszeresen).

 

Nem véletlen tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ szerint a magyar lakosság egészségi állapotának javításában a leggyorsabban úgy lehetne eredményt elérni, ha sikerülne visszaszorítani a dohányzást.

A hagyományos dohánytermékek fogyasztásának csökkentésében van némi eredmény, egyre több fogy azonban a hagyományos cigarettát helyettesítő elektronikus eszközökből.  A nagy költségvetéssel rendelkező dohányipar erőfeszítéseket tesz pozíciói megtartására, új termékek árasztják el a boltokat. Fontos azonban tudni, hogy az elektronikus cigaretta különböző válfajai nem csökkentik a dohányzás okozta egészségkárosodást.

A prevenciós szakmai napra és a leszokást támogató csoportokba is február 22-ig várják a jelentkezést.

Regisztrációs e-mail: efiprogram.gyor@gmail.com

 

További információ:

Miklósyné Bertalanfy Mária szakmai vezető

Tel: 96 500 555