Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Lezárult a 'Légy ott!' projekt

A Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület 100%-os támogatottságú pályázatot nyert el a Széchenyi2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében, EFOP-1.3.5-16-2016-00470 azonosító számon. A projekt időtartama 36 hónap volt, 2017. április 01-től 2020. március 31-ig, tehát a projekt március végén lezárul.

 

A „Légy ott! – Önkéntesség és közösségi élmény a találkozások városában, Győrben” projektnek már a címe is jelezte a célt: az önkéntesség és a társas kapcsolatok erősítése a város területén. Megvalósítására az Egyesület, amely a győri Önkormányzat WHO Egészséges Városok programjának civil hátterét biztosítja, 18.058.056,- Ft összegű támogatást nyert el.

 

A projekt elsődleges célcsoportja - a pályázati kiírásnak megfelelően - a 14-35 éves fiatalok, valamint a 60 éven felüli idősödő, illetve idős személyek voltak. A programok az önkéntes tevékenységet, a generációk közötti együttműködést, közösségépítést, a családok és a társadalmi összetartozás erősítését szolgálták. Az új közösségek a szabadidő tartalmas és aktív eltöltésén túl támogatást tudtak nyújtani a rászorulóknak, a társas kapcsolatokra vágyóknak és hozzájárultak a testi, lelki egészség megőrzéséhez.

 

A „Légy ott!” projekt keretében megvalósult tevékenységek


A nyitórendezvényen, az "Önkéntességért" Workshopon bemutatásra kerültek a különböző intézmények, civil szervezetek és a for-profit szektor önkéntesség terén meglévő jó gyakorlatai valamint közös gondolkodás folyt az önkéntesség elősegítésének lehetőségeiről.

 

A Fiatalok a Fiatalokért (kortárssegítő csoport) programban önként jelentkező középiskolás fiatalok kaptak felkészítést ahhoz, hogy kortársaiknak segítséget tudjanak nyújtani a korosztályt érintő kérdésekben.

 

Az Önkéntes Misszió program keretében többek között fiatalok által megtervezett és kivitelezett akciók valósultak meg állami gondoskodásban élő fiatalok számára, akiknek nagy élményt jelentett a programokon való részvétel.

 

Az Önkéntes Nagyi Szolgálat 2017 nyarán jött létre és folyamatosan működött a projekt ideje alatt, amelyben felkészítésen részt vett nyugdíjas önkéntesek heti rendszerességgel ügyeletet biztosítottak Család- és Gyermekjóléti Központ Sziget-kék Közösségi Tér épületében, ahol gyerekekre vigyáztak, élményt adó, kreatív tevékenységekkel, gondoskodó figyelemmel, így a szülők is kaptak lehetőséget saját dolgaik intézésére.

 

Az Idősek az Idősekért (Beszélgető Hálózat) program már 10 éves múltra tekint vissza, amely önkormányzati kezdeményezésként indult el. A projekt keretében az újonnan bekapcsolódó nyugdíjas önkéntesek képzésen vettek részt, ezt követően heti rendszerességgel látogattak egy-egy magányos, idős embert. Ez a mentálhigiénés szolgáltatás is folyamatosan működik, és minden évben van képzés, amikor be lehet kapcsolódni. Az önkéntesek számára havonta nyílik találkozási, feltöltődési, továbbképzési lehetőség a Generációk Művelődési Házában.

 

2017. június végén került először megrendezésre a „Randevú” párkereső program, a város első társkereső rendezvénye a Rómer Házban. Itt elsősorban annak a korosztálynak nyílt lehetősége az ismerkedésre, akiknek már véget értek a diákévei, a munka mellett kevesebb lehetőségük van erre. Az érdeklődők, párkapcsolati és stílus-tanácsadást követően több turnusban Villámrandikon vettek részt, végül zenés-táncos mulatsággal és érdekes kísérőprogramokkal zárult a rendezvény. Villámrandi eseményekre a projekt időtartama alatt többször sor került, ahogy rendszeresen voltak filmvetítések is, párkapcsolati témájú filmekkel. A Városháza Dísztermében pedig neves előadók részvételével, nagy érdeklődés mellett zajlott le egy önismereti, mentálhigiénés programsorozat, különböző párkapcsolati témákban.

 

A Női Információs Központ szolgáltatásait várandósok és párjaik vették igénybe csoportos tanácsadás keretében. A szakemberek közreműködésével különböző témákat dolgoztak fel, mint a szülés és az azt követő néhány hét történései, a családjogi szabályok, az anyatejes táplálás, a babaápolás, gondozás, valamint a családdá válás érzelmi oldalról történő megközelítése.

 

Gyalogló Klub indult a projekt vállalása szerint 3 városrészben, ahol heti rendszerességgel találkozhattak és gyalogolhattak együtt a közösségbe és mozogni vágyók. A projekt időszaka alatt, a növekvő igények miatt 8-ra bővült az önkéntesek vezetésével működő Gyalogló klubok száma, amelyek közül 7 Győrben és egy Győrújbaráton várja az egészségükért tenni vágyó nyugdíjasokat.

 

A másik mozgásprogram, a Szenior Táncklub is 3 csoporttal indult az idősödő és idős korosztály részvételével, de annyira népszerűvé vált, hogy már 7 Szeniortánc csoport működik négy városrész közművelődési intézményeiben. A projekt támogatásával valósult meg a tánccsoport vezetők képzése Budapesten, akik aztán önkéntesként vezették a csoportokat, hogy a résztvevők térítés mentesen vehessenek részt az örömöt, élményt, társas kapcsolatokat biztosító foglalkozásokon.

 

Az Unoka-Nagyi Sakkverseny a különböző generációkat ültette egy asztalhoz közös élményszerzésre. Több városrészben volt felkészítés és elődöntők, végül pedig egy városi döntő keretében mérhették össze tudásukat a családonként egy oldalon ülő unoka-nagyszülő párosok, a szülők biztatásával a hátuk mögött.

 

A több városrészben megvalósult „Közösségi Kemence” melege is több generációt gyűjtött maga köré közös ételkészítésre, kóstolásra, beszélgetésre.

 

A projekt munkatársai egy nagyszabású záró rendezvény keretében szerettek volna köszönetet mondani az önkénteseknek áldozatos munkájukért, valamint a támogatóknak, önzetlen segítségükért. Azonban, a járványhelyzetre tekintettel, különleges módon, 2020. március 31-én a projekt facebook oldalán (facebook.com/legyott) „Virtuális Zárórendezvény” keretében egy meglepetés köszönti azokat, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a három éves program.