Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Lezárult a „Lüktető Belváros” projekt

Lezárult a céljait tekintve rendkívül találó elnevezésű, röviden csak „Lüktető Belváros” projektként emlegetett városrehabilitációs program, amelynek keretein belül számos belvárosi sétálóutca és épület újult meg.

 

A 2013 augusztusában indult, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt támogatási összege 725 millió forint, amelynek keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével folytatta a belváros integrált funkcióbővítő rehabilitációját. Borkai Zsolt polgármester a projekttel kapcsolatban korábban azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években összességében több mint hétmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a Belvárost érintő rehabilitációs munkák kapcsán. A Széchenyi tér felújításával pezsgő élet költözött a térre, emellett számos sétálóutca és épület rekonstrukciója történt meg. Időközben elkészült a Dunakapu tér is, amely már az idén számos fesztivál és rendezvény népszerű otthona volt. A Lüktető Belváros program keretében megvalósult fejlesztések még vonzóbbá tették a győri belvárost.

 

Győr integrált városfejlesztési stratégiájában kiemelt szerepet kapott a történelmi belváros fejlesztése, amely a tervek szerint a jövőben folytatódhat – emelte ki Fekete Dávid alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő. A Széchenyi tér korábbi felújítása, több sétálóutca megújulása után a mostani fejlesztés a Dunakapu téri beruházással együtt teljesíti ki a Belváros rehabilitációját. Hozzátette, a projekt egyszerre szolgálta a városközpont gazdasági, közösségi és városi funkcióinak fejlesztését.

 

A gazdasági funkció terén a projektpartnerek beruházásaként megtörtént a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 7. szám alatti épület rekonstrukciója és a La Maréda étterem átalakítása. A közösségi funkciót tekintve megvalósult az Esterházy-palota léghűtéses rendszerének kialakítása és a kiállítóterek világításának korszerűsítése. A városi funkcióhoz kapcsolódik, hogy megújult a Dr. Kovács Pál utca, valamint a Király utca burkolata és közvilágítása, utóbbi kiteresedésénél olyan új közösségi tér jött létre, amely alkalmassá vált kisebb rendezvények megtartására is. Felújították a Stelczer utca és a Szappanos köz burkolatát a Dunakapu tér és az Apáca utca közötti szakaszon. Megújult továbbá a Káposztás köz, a Hal köz, a Kenyér köz, a Zsák utca és a Zsák köz burkolata, hagyományos cégéreket helyeztek ki a Dr. Kovács Pál utcában, Pulzus címmel interaktív szobor került a Dunakapu térre. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a belváros másik önkormányzati képviselője a kivitelezés ideje alatt azt hangsúlyozta, hogy a Széchenyi tér és a Dunakapu tér teljes felújítása mellett a két teret összekötő kis utcák megújulásával hangulatos, lüktető életű kis negyede alakul ki a városnak.

 

„A belvárosi környezet megújítása csak az egyik része a projektnek, emellett fontos, hogy a győriek megismerjék városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, mert ezek ismeretében érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak” – utalt a fejlesztések másik fontos pillérére Fekete Dávid. A projekthez ezért olyan úgynevezett „soft elemek” is társultak, mint a belvárosi tematikus idegenvezetések, a „Legendák Napja” bevezetése, a Győri Meséskönyvem gyermekeknek szóló városismereti kiadvány, a belvárosi városfelfedező játék, „Szeretem Győrt” címmel fotókiállítást is szerveztek, és kialakították a belvárosi információs teret is. A szoft elemek megvalósításához lehetőség nyílt összesen nyolcmillió forint értékben civil szervezetek közvetlen támogatására, amelyek a „miniprojektek” keretében a helyi identitást erősítő programok létrehozására pályázhattak.

 

Az ünnepélyes zárórendezvény helyszíne a Lüktető Belváros projekt keretében megújított Esterházy-palota volt, ahol a résztvevők a megújult Radnai-gyűjteményt is megtekinthették Grászli Bernadett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója vezetésével. A kurátori munkálatokat Kolozsváry Marianna művészettörténész végezte.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nyugat-dunántúli Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú, kiemelt projektjavaslataihoz” meghirdetett pályázati konstrukción sikeresen pályázott a „Lüktető Belváros” – Győr történelmi Belvárosának funkcióbővítő fejlesztése – II. ütem” címmel. A programban a kedvezményezett győri önkormányzaton túl konzorciumi tagként szerepelt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a VÍG-HAJÓS Vendéglátóipari Bt., a TSPC Kft., Rimányi Róbert Károly egyéni vállalkozó és a LA MARÉDA Vendéglátó és Kereskedő Kft.