Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Madarak és Fák Napja

Három iskola diákjai látogattak ki a Püspökerdőbe csütörtökön, hogy a természetben – a lehető legközelebb a madarakhoz és a fákhoz – ünnepeljék meg e jeles napot.

A programok elején dr. Ottófi Rudolf alpolgármester mondott köszöntőt, amelyben a nap jelentősségét méltatta. Mint mondta, ezen a napon fogadjuk meg, hogy vigyázunk a madarakra, és életterükre. Kifejtette, a XIX században a folyószabályozások, és lecsapolások ugyan segítették az árvízvédelmét, de a környezet nagy károkat szenvedett. Ezért kötötték az európai államok azt az egyezményt, amelynek célja a madarak védelme, életterük megóvása.

Magyarországon e jeles nap bevezetése Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter nevéhez fuződik, aki 1906-ban rendeletben ösztönözte a megemlékezést, amelynek keretében fát ültettek az emlékezők, és az iskolák is megünnepelték a Madarak és Fák Napját.

A kezdeményezés egészen a II. világháborúig nagy népszeruségnek örvendett, majd háttérbe szorult, de 1994-ben újra felelevenítették e nemes hagyományt, és 1996 óta kormányrendelet alapján május 10-én újra ünnepeljük az emléknapot. – foglalta össze az alpolgármester e nap hagyományait, aki a gyerekeknek sok élményt kívánt a programokhoz, és kérte őket, óvják, védjék környezetünket.

Dr. Magas László, a Kisalföld Erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen egy felhívással éltek, amelynek lényege, hogy minden iskola egy napot szenteljen erre a célra, amikor a diákok tehetnek a természetért, és megtanulják a környezetvédelem fontosságát.

A felhíváshoz több erdőgazdaság is csatlakozott, akik szintén vállalták, hogy kalauzolják a fiatalokat a természetben.

A beszédek után a gyerekek musora, majd pedig a játék ideje következett.