Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Magyar Nyelv Heti ünnepi programsorozat

A Magyar Nyelv Heti programsorozatot az 1960-as évek óta szervezi a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat országos hálózata. Győr-Moson-Sopron megyében közel harminc éve a TIT Pannon Egyesülete koordinálja az ünnepi rendezvényeket…

A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok és gyermekek bevonására, így ennek megfelelően bővítették a programkínálatot. Szócsavar címmel anyanyelvi vetélkedőt szerveztek Győr-Moson-Sopron megye általános iskolásainak. Céljuk, hogy erősítsék a gyerekek kötődését anyanyelvükhöz és felhívják figyelmüket a nyelvben rejlő játék lehetőségeire.

A hagyományos előadások mellett drámaórákat ajánlottak a győri iskoláknak, valamint egy ifjúsági csere keretében finn és észt fiatalokat is várnak. A nemzetközi találkozón a közös nyelvi és kulturális gyökereket kutatják a résztvevők, amit dráma és multimédiás foglakozások keretében erősítenek. A közös munka eredményeként színielőadás és DVD–formátumú rövidfilm készül.

A program szakmai tanácsadója a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, támogatók a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, a Muvészeti és Szabadmuvelődési Alapítvány és a Rotary Klub.

A program:

Nyitóelőadás
2007. április 18. 10 óra
TIT Székház (Győr, Szent István út 5.)
Megnyitja: dr. Ottófi Rudolf Győr Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Szabados Éva – Mocskonyi Gergely: Weöres Sándor világa
Rendhagyó, zenés irodalom óra
Weöres Sándorról, a sokoldalú muvészről szól az óra, aki a magyar nyelvet virtuóz módon használta fel versei alapanyagaként. A rímes, ritmusos játékok mögött pedig igyekszik megragadni a lényeget, a láthatatlant, ami a felszín mögött feszül. Az előadásban elhangzó versek megmutatják Weöres Sándor költészetének gazdag világát, melyben az emberi élet nagy kérdéseivel találkozunk, és kibontakozik előttünk Weöres Sándor különleges világképe.

2007. április 18. 14.30
TIT Székház
„Szócsavar” megyei anyanyelvi vetélkedő döntője
A vetélkedő feladatai a gyerekek nyelvi kreativitását és együttmuködési képességét fejlesztik. Nem a versengés, hanem a nyelvben rejlő játék lehetősége kerül a középpontba.
A vetélkedőn 510, ötödik és hatodik osztályos diák indult, a megyei döntőre 30 gyereket, azaz 10 csapatot várnak.
A Zsuri tagjai:
Szilbekné Cseh Györgyi magyar nyelv és irodalom tantárgy megyei szaktanácsadója
Havasréti Béláné Vocational Academy Általános Iskola igazgatója
Frankó Katalin drámatanár

2007. április 18 – május 4-ig a magyar nyelv változásait, különlegességeit, fejlődését bemutató előadásokra és Bartók Béla muvei által ihletett drámaórákra kerül sor győri általános és középiskolákban.

2007. április 26 – május 3.
Ismerd meg rokonaidat!
Nemzetközi ifjúsági csere észt, finn és magyar fiatalok részvételével
A nemzetközi találkozón a közös nyelvi és kulturális gyökereket kutatják a résztvevők, amit dráma és multimédiás foglakozások keretében erősítenek. A közös munka eredményeként  színielőadás és DVD – formátumú rövidfilm készül.

Az ünnepi hét záróprogramja
2
007. május 2.  19.30
Börcs (Általános Iskola tornapályáján, eső esetén az iskola épületében)
Finn, észt és magyar fiatalok performance-jellegu bemutatója a közös kulturális gyökerek ihletésében.