Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Maratoni kajak-kenu VB-re készül Győr

2015. szeptember 11-13. között városunk immár harmadszor ad otthont a maratoni szakág világbajnokságának…

 

„Győrben nagy hagyományai vannak a nemzetközi sportesemények színvonalas megrendezésének. Ebbe a sorba illeszkedik a maratoni kajak-kenu is.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Hozzátette, a kajak-kenu sport hazánk egyik legsikeresebb sportága, és ez így van Győrben is, ahol a maratoni szakágnak is komoly hagyományai vannak. Elég csak Csay Renátára gondolni, aki városunk díszpolgára, és aki már 15 világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet. Borkai Zsolt az is elmondta, hogy hosszas egyeztetések révén sikerült elérni, hogy a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál programjára a kajak-kenu is felkerülhessen. Ennek a hozadéka többek között, hogy Győrben egy olyan síkvízi pálya épülhet, amely a magyar kajak-kenu sport nemzetközi helyszíneit gyarapítja majd.

 

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke hozzátette, Magyarország a sportág legeredményesebbje, és Győr az egyik fontos központja, többek között a maratoni szakágnak is. Kiemelte, ahogy az elmúlt évek hazai rendezésű síkvízi világversenyei etalonnak számítottak a közvetítés terén, úgy az idei, győri versenyt is annak szánják. Olyan újszerű közvetítési technikákat fognak alkalmazni, amelynek révén még élvezhetőbbé, még érthetőbbé és látványosabbá válnak a küzdelmek. A lelátóktól távolabb eső területek nagy csatáit például drónokkal rögzítenék, és ez a közvetítési mód a város gyönyörű környezetének bemutatására is alkalmas.

 

Kadler Gusztáv a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke kiemelte, Győr az egyetlen olyan város, amely harmadik vb-jére készülhet. „Az 1999-es mérföldkő volt a sportág történetében, hiszen a magas színvonalú rendezés a síkvízi szakág kistestvéréből szinte egyenrangú féllé tette a maratoni kajak-kenut. A 2007-es vb pedig nem az árvíz miatt, hanem a nehézségeken átsegítő összefogás miatt maradt emlékezetes. Kadler Gusztáv hozzátette, az idei versenyt is az újítások jellemzik majd, megcserélik például a versenyzői és nézői területet, hogy még közelebb hozzák az eseményeket a szurkolókhoz, a távolabbi küzdelmeket pedig kivetítők segítségével mutatják be. A szervező negyvennél több ország részvételére számít.

 

Weisz Róbert a maratoni válogatott vezetőedzője elmondta, tavaly magasra tette a mércét a csapat, hiszen Oklahomában 15 versenyszámból 10 aranyérmet szereztek. Hozzátette, az idén plusz motivációt jelenthet a hazai pálya, ráadásul két új versenyszám is bekerül a programba, ez pedig a női kenu egyes felnőtt és ifjúsági verseny, de a para-sportolóknak is versenyzési lehetőséget biztosítanak.

 

A sportág legeredményesebb női versenyzője, a győri Csay Renáta kifejtette, nagyon várja, hogy ismét hazai szurkolók előtt versenyezhessen világbajnokságon, hiszen 1999-ben itt, Győrben szerezte első világbajnoki aranyérmét. Hozzátette, ha sikerülne egyéniben és párosban is az elsőség, akkor beérné a világ legeredményesebb maratonistáját, a 17-szeres világbajnok Csabai Edvint. „Természetesen nem ez a fő motiváló erő, de az, hogy a győriek előtt jól szerepeljek, az mindenképpen!”