Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Március 15-től Győri Tavaszi Fesztivál!

Március 15-én, vagyis nemzeti ünnepünkön kezdődik Győr szezonnyitó összművészeti fesztiválja a Győri Tavaszi Fesztivál. A jó idő mellé koncerteket, előadásokat, gyermekprogramokat kapunk…

 

Az idei Tavaszi Fesztivál programjai 2020. március 15. és 31. között várják a kultúraszeretőket. – közölte az esemény sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András. A polgármester kifejtette, Nemzeti ünnepünkön a város méltóképp emlékezik az 1848-as forradalomra és annak nagy alakjaira. „A városi koszorúzási ünnepséget március 15-én 10:00 órától tartjuk a Honvéd ligetben, majd a díszalegység felvonulása következik a Szent István úton. Az ünnepi díszközgyűlés délben kezdődik, amelyen átadjuk a város Díszpolgára címeket, a Pro Urbe Győr díjakat, valamint a városi sajtódíjakat.” A polgármester kiemelte, délelőtt 9:30-tól délig a Karzat Színház játéksorát is kipróbálhatják az érdeklődők a Megyeháza téren. Itt szituációs játékok, és 1848-as forradalmi életképek várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

„Igazi kuriózumok várhatók, összhangban a fesztivál küldetésével, hogy a város gazdag kulturális kínálatát kiegészítve olyan rendezvényeket kínáljon a látogatók számára, amelyek a maguk nemében kulturális csemegék, Győrben ritkán látható előadások gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.” – foglalta össze Tóthné Dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, hogy mire is számíthatunk a Győri Tavaszi Fesztiválon.



Az évkezdő fesztiválra a műfaji sokszínűség lesz a jellemző, amelyen olyan különleges programokat találunk, mint Babicsek Bernát harmonikaművész koncertjét (március 16. – Zichy-palota), az új arculattal és új szerkesztőséggel jelentkező Műhely folyóirat estjét (március 19. – Zichy-palota), a Spontárlat képzőművészeinek street gallery-ét (március 28. – Arany János utca, művészgaléria), vagy éppen Fekete János Jammal beatbox színházát (március 18. – Zichy-palota).

 

A beatbox virtuóz egyébként személyesen is részt vett a fesztivál sajtótájékoztatóján, és ízelítőt is adott abból, hogyan lehet hangszerek nélkül zenélni. „Sokszor járok Győrben, legutóbb az adventi időszakban léptem fel Király Viktorral. A Győrújbaráti Gyermektáborban egy időben rendszeresen látogattam a gyerekeket, akiknek egy történetet meséltem, például egy autós utazásról, utánozva az autózás hangjait, amikor pedig a képzeletbeli jármű lerobbant, együtt javítottuk meg azt.” – mesélte Jammal, aki elmondta, előadásának lényege, hogy a különböző effekteket utánozva kedveltesse meg a zenét, a ritmust a legkisebbekkel. Rögtönzött előadásából azonban hamar kitűnt, művészete nem csak a gyerekeket ragadja magával.

 

A győri művészeti intézmények jóvoltából számos izgalmas, ízig-vérig győri eseményen is részt vehetünk. A Győri Filharmonikus Zenekar Amadeus Live koncertje igazi zenei kuriózum lesz. Összefogás, innováció és virtuozitás. Ezekkel a szavakkal jellemezte Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója azt a produkciót, amelynek keretében Milos Forman nyolc Oscar-díjas filmjét, az Amadeust élő zenekari kísérettel láthatjuk. Mint mondta, az est a Győri Nemzeti Színházzal összefogva valósul meg, és igen nagy precizitást igényel, hiszen a zenének pontos szinkronban kell lennie a filmmel. Éppen ezért az este folyamán Jessica Cottis vezényel majd, aki a film minden mozzanatát ismeri. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy már csak korlátozott számban kaphatóak jegyek az Egyetemi Csarnokban március 26-án 18:00 órától kezdődő előadásra.

 

A Generációk Házában már hagyományosan rendezik meg a Hímes tojás napját. Ezzel kapcsolatban Kokas Éva igazgató kiemelte, március 29-én az ország számos pontjáról érkező népi iparművészekkel találkozhatunk, akik patkolt, festett és a legkülönbözőbb eljárásokkal hímzett tojásokat mutatják be, miközben magunk is készíthetünk hímes tojásokat, de játszóházakban és kirakodó vásárban is részt vehetünk. A győri művészeti intézményeknél maradva, megtekinthetjük a Vaskakas Bábszínház előadásait (vaskakas.hu), vagy épp a Győri Nemzeti Színház Elisabeth című musical-jét is. (Március 20. - színházépület) A Rómer Flóris Történeti Múzeumban LUZ & SOMBRA - „Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” címmel Juan Gyenes fotóművészetében gyönyörködhetünk (március 12. – június 28. – Esterházy-palota).

 

Különleges programnak ígérkezik Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra közös fellépése is. Nevük már önmagában is garanciát jelent a minőségi zenére, ám vendégeik, Pásztor Anna és Vitáris Iván még egyedibb színt visznek a műsorba (március 22. – Richter terem). A fesztiválon fellép Grecsó Krisztián és Szabó Balázs is egy rendhagyó esten (március 25. – Zichy-palota), az Operabeavató művészei pedig közel hozzák számunkra az opera műfaját, hiszen nem állítanak kevesebbet, minthogy a zene és a színház egyesülése, az opera bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni (március 23. – Vaskakas Művészeti Központ). Az olasz Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész tavalyi teltházas koncertjük után egy új műsorral és másik tenorral, Domenico Menini-vel tér vissza hozzánk, hogy Nápolyba és Velencébe kalauzolják a közönséget (március 28. - Zsinagóga).

 

A győri Bazilika egyik legfontosabb szakrális kincse az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegykép. Ez a szakrális kincs 300 éve összekötő kapocs a két nemzet között, és ezért rendezik meg városunkban az Ír-Magyar Napokat is, ahol egy cseppnyi ír kultúrába kóstolhatunk bele. Az egyházi programok mellett az ír zenéből, táncból és gasztronómiából is ízelítőt kapunk. (március 20-21. – Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Generációk Művelődési Háza). A gyermekek számára ígér nagyszerű kikapcsolódást a fesztivál záró rendezvénye, a Csukás István Utazás a szempillám mögött című művét feldolgozó zenés mesejáték (március 31. – Vaskakas Művészeti Központ). A fesztivált számos izgalmas tematikus idegenvezetés teszi még érdekesebbé.

 

További információk programokról a www.mufegyor.hu vagy a www.hellogyor.hu-n. Jegyek elérhetőek a Látogatóközpontban, a Győr+ Média Pavilonban, a Richter Teremben és a Vaskakas Művészeti Központban vagy online a Tixa.hu-n.