Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megelőzhetőek az adóbevallási hibák

Idáig az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságához 174 ezer magánszemély (Győr-Moson-Sopron megye: 79 ezer fő, Vas megye: 46 ezer fő, Zala megye: 49 ezer fő) juttatta el az adóbevallását. A feldolgozás során az igazgatóság szakemberei a 0653-as nyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan néhány olyan hibát észleltek, amelyek gyakoriak, s így tipikusnak tekinthetőek.

A visszaigénylést érintő, évek óta tapasztalt gond, hogy a magánszemélyek egyáltalán nem, vagy csak hiányosan adják meg a részükre járó összeg utalásához szükséges adataikat. Emiatt az APEH nem tudja teljesíteni a visszafizetést, s felszólítja az adózó személyt, hogy pótolja a hiányosságot. Ezt érdemes elkerülni, mert vagy többlet időt kell eltölteni vele az ügyfélszolgálaton, vagy ha a postai utat választja az érintett személy, akkor még a postai költséggel is számolnia kell. Ugyanakkor a hiba miatt a visszatérítési idő is csúszik.

Leggyakrabban a pénzintézeti számlaszámot illetve a postai utalás rendeltetésének pontos címét mulasztják el feltüntetni az adózók, de szintén számos esetben hiányzik például a köztartozásról szóló nyilatkozat is. Mindezt figyelembe véve a régiós igazgatóság eddig 106.500 személynek küldte, vagy utalta el a visszaigényelt összeget, összesen mintegy 5,8 milliárd forint értékben (Győr-Moson-Sopron megye 2,7 milliárd Ft, 47.700 fő; Zala megye 1,5 milliárd Ft, 29.900 fő; Vas megye 1,6 milliárd Ft, 28.900 fő). Ebből 3,2 milliárd forintot banki átutalással, 2,6 milliárd forintot pedig postai úton kaptak meg a jogosultságot kimutató, adózó magánszemélyek.

A másik, hasonlóan sok embert érintő témakör, az önkéntes, kölcsönös nyugdíjpénztárakra, az egészségpénztárakra illetőleg az önsegélyző pénztárakra vonatkozik. Az adózónak lehetősége van arra, hogy rendelkezzen a háromféle pénztárba, vagy valamelyikébe befizetett, más esetekben jóváírt összeg meghatározott részének (30 %-ának), az egyéni számlájára utalásáról. Ezt a bevallási nyomtatvány, 0653-01-B lapján teheti meg. A nyomtatvány kitöltése során többször előfordult hiba, hogy az adózó nem összesíti a 86-os sorban az adatokat, illetve a 87-es és (vagy) a 92-es sorokat, amelyekben a ténylegesen utalandó összeget kell feltüntetni.

Ugyancsak sokakat érintő hiányosság, hogy nem adják meg a 88-as és/vagy a 93-as sorokban a pénztár elnevezését, adószámát és a bankszámla számát. Figyelmet érdemlő, hogy a pénztárnál vezetett tagi számlák nem bankszámlák, így azokra közvetlenül nem lehet utalni. Ezért az egyéni számla rovatba az egyéni számlaszám helyett a választott önkéntes kölcsönös biztosító pénztár bankszámla számát kell feltüntetni.

A családi kedvezménnyel kapcsolatosan jellemző hiba, hogy az adózó magánszemély egy vagy két eltartott személy után kedvezményt akar igénybe venni. Ez a lehetősége már nincs meg, 2006-óta csak a legalább három gyermek eltartásáról gondoskodó szülők vehetik igénybe a családi adókedvezményt. – hívja fel a figyelmet az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.