Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megemlékezés Révfaluban

Az emlékpark egyidejuleg fennállásának 10-ik évfordulóját ünnepli.

Az amerikai B17-es repülő erődök 1944. április 13-án tíz perccel dél előtt kezdték el bombázni a vagon- és gépgyár repülőgyártó csarnokait és üzemi repülőterét.  A támadás egyébként három hullámban érkezett.

A bombák zöme a vagongyárra, a Darányi rakpartra, a repülőtérre, a Budai útra és környékére hullott, de a bombaeső nem kímélte Pataháza és Révfalu, Kisbácsa, sőt Bácsa munkásházait sem.

A támadás célja, a vagongyár megbénítása sikerült, hiszen a közvetlen honvédségi rendelések nyolcvan százalékát érintette. Találat érte a repülőgyár üzemeit, raktárát, az autógyárat, a híd- és edénygyárat, az acélöntödét és a vagonüzemeket. A Vámosszabadi elleni támadás célpontját, a hidat viszont nem sikerült lerombolni.

A Győr fölé vezényelt 163 amerikai nehézbombázó 386 tonna bombát dobott le, több mint 800-an vesztették életüket.

A megemlékezésen dr. Ottófi Rudolf alpolgármester tartott ünnepi megemlékezést, ezután dr. Németh Viktor Révfalu önkormányzati képviselője emlékezett az áldozatokra. A beszédeket a 10 éve az emlékparkot megálmodó Rosta S. Csaba építész szavai követték. Emléklapok átadása után az emlékezés koszorúit helyezte el a városvezetés nevében dr. Ottófi Rudolf és dr. Németh Viktor, majd az alapítók részéről Rosta S. Csaba. A megemlékezést a Tulipános Iskola diákjai tették emlékezetessé.