image
image
image
image
image
image
image
image

Megkezdődik a szúnyoggyérítés

A Győr-Szol Zrt. az idei szezonban első alkalommal végez földi melegködös szúnyoggyérítést – amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik –  2017. május 26-án, pénteken az alkonyati órákban. Amennyiben az időjárás akkor nem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést május 27-én, szombaton végzik el.

 

Ezúttal elsősorban a város egyes vizes élőhelyei környezetében kerül sor földi melegködös kémiai gyérítésre, azokon a helyszíneken, ahol a tocsogókban, álló és pangó vizekben kedvezőbbek a vérszívók fejlődésének körülményei. A beavatkozás elsősorban annak megelőzését szolgálja, a szúnyogok a vizes-erdős területekről nagy számban kerüljenek a lakott területekre.

 

A gyérítéssel érintett területek: Gyirmót, Püspökerdő, Holt-Marcal, Marcal II. kiserdő, Sárás, Bácsai csatorna, Likócs, a Jedlik-híd tól az Aqua Sportközpontig terjedő terület, Aranypart I-II.

 

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét.

 

A földi gyérítésre használt eszközről:

A meleg köd képzésére, kémiai szúnyoggyérítésre alkalmas IGEBA típusú készülék 60 literes vegyszertároló és 5,5 literes üzemanyag-tartállyal, valamint a hordozó gépjármű fülkéjéből vezérelhető távirányító berendezéssel rendelkezik.  Egy különböző szögben állítható ködcsövön keresztül juttatja ki az alkalmazott, úgynevezett fehér olaj és biocid keverékéből álló anyagot. A kihordási teljesítménye beállítástól függően 30-95 liter/óra.

A berendezést elsősorban sűrű növényzetű, lombos fás, bokros területeken, parkokban, zöldövezetekben alkalmazzák, ahol a légi gyérítés nem elég hatékony.  A felmelegített vegyszer ködként terül el a környezetben, szélcsendes időben nagy területen. A meleg a szúnyogokat élénkebb mozgásra, repülésre készteti, így a fák, bokrok tövében, levelek alatt meglapuló vérszívók bele szállnak a vegyszeres ködbe és elpusztulnak.