Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megnyílt a Győri Könyvszalon

Az alkotói díj átadásával indult, és számos izgalmas programot tartogat a hétvégére a XIV. Győri Könyvszalon

 

2014. november 7-9. között ismét a könyveket ünnepeljük városunkban.

 

„A Könyvszalon az egyik legnépszerűbb könyves seregszemle az országban, ahol az olvasók nem csak a könyvekkel, de a szerzőkkel is megismerkedhetnek, emellett pedig számos, az irodalomhoz kapcsolódó kulturális programon is részt vehetnek.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester a megnyitó alkalmával, aki átadta a könyvszalon alkotói díját az idei kitüntetettnek.

 

„Győrött mindörökké nyár van” – idézte a Győri Te Deum című versének utolsó sorát a díjazott Czigány György, József Attila díjas költő, aki elmondta, Győrött élt fél és 12 éves kora között, ezért ez eszmélésének városa, ahová ezer szál, barát és emlék köti, ezért is tartja nagy megtiszteltetésnek, hogy Győrben vehet át alkotói díjat. A költő 16 órától szerzői estet tart a nagyszínpadon. A megnyitó műsorában Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes és Lukács Sándor Jászai-díjas színész közreműködött.

 

A könyvszalon fő helyszíne az idén is a Győri Nemzeti Színház, ahol péntektől vasárnapig 10-19 óra között böngészhetjük a honi kiadók kínálatát. A három nap során számos író-olvasó találkozó, előadás, koncert és gyermekprogram várja az érdeklődőket. A rengeteg program közül mindössze három fizetős, Halász Judit és Kovács Kati szombati, valamint Deák Bill Gyula vasárnapi koncertje. A többi program ingyenes, de néhány nagy érdeklődésre számot tartó előadás csak díjmentes belépőjeggyel látogatható. Ilyen többek között a Makám, vagy a Kaláka együttes koncertje, Szalóki Ági Karády-estje, a Fehérlófia bábelőadás, vagy épp a Maksa Híradó.

 

A programok sorában fókuszba kerül Radnóti és kora (halálának 70-ik évfordulója alkalmából – a november 7-9-i hétvégén több emlékező ünnepséget rendeznek, ekkor avatják az új Radnóti szobrot is az abdai emlékhelyen – péntek 15:00), az idei konferencia témája pedig a digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzése lesz. A könyvszalonon az idén is bemutatkoznak a győri szerzők, valamint Győr nyolc testvérvárosa is. A beszélgetésekre olyan művészek, szerzők érkeznek, mint Lovasi András, Bereményi Géza, Háy János, Varró Dániel, Nemere István, vagy Koncz Gábor. A kicsiket mindhárom nap mesekuckó várja 10-18 óra között.

 

A könyvszalon részletes programja itt olvasható.