Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

MÚZEUMI VILÁGNAP 2007.

Ünnepi megemlékezés helyszíne lesz május 18-án, pénteken délelőtt (11.00 óra) a győri Xántus János Múzeum. A 2007. évi Múzeumi Világnap (1978. május 18-a óta ünnepe a szakmának) alkalmából szervezett ünnepi rendezvény résztvevői elsőként Rómer Flóris szobránál helyezik el a megemlékezés virágait a Széchenyi téren. A megjelenteket Firtl Mátyás,a megyei közgyulés alelnöke köszönti.

A program ezután a Patkó Imre Gyujtemény fogadótermében folytatódik, ahol a múzeumi szervezet munkájának értékelését követően az új kiadványok közül az Arrabona múzeumi évkönyv 44/1,2. számát mutatják be.

A megemlékezés keretében adják át a Barkóczi díjat, illetve a „Pro Museo - a Múzeumért” díjat. - számolt be Ponty Zita megyei sajtóreferens.

Rómer Flóris régész, muvészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1839-től a győri gimnáziumban a magyar és latin nyelv, utóbb a természetrajz tanára. 1842-től a győri bölcsészeti tanfolyamon a bencés növendékek természettudományos képzését vezette. 1859. május 26-án a gyõri bencés gimnázium régiségtárát múzeummá nyilvánította a cs. és kir. középponti mûemlék bizottmány, s õt kinevezte a múzeum õrének. Ezzel létrejött Magyarország elsõ vidéki múzeuma, amely rendeltetése szerint gyûjti, feldolgozza és bemutatja Gyõr és környékének történelmi értékeit. XX. századi múzeumõr utóda, Lovas Elemér a gyõri bencés gyûjteményt róla nevezte el. Napjainkban Gyõrött utca és múzeumi kiállító hely õrzi nevét.1990. június 2-án a Xántus János Múzeum elõtti téren felállították Borsos Miklós 1972-ben faragott vörös márvány szobrának bronz másolatát.

Barkóczi-díj: Néhai Barkóczi Péterné 1989-ben alapítványt tett a tudományos tevékenységet végző múzeumi szakemberek munkásságának elismerésére, illetve a tudományos kutatómunka ösztönzésére elhunyt férje és a maga emlékének megőrzésére. az alapítvány kezelőjének a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát jelölte meg. Az alapító okirat szerint a Barkóczy díjat - múzeumi szakemberek munkájának ösztönzésére- évenként, a Múzeumi Világnapon, május 18-án, ünnepélyes keretek között, a nyilvánosság biztosítása mellett kell átadni.