Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Nyizsnyij Novgorod Győr új testvérvárosa

A testvérvárosi megállapodást Borkai Zsolt győri és Oleg V. Sorokin Nyizsnyij Novgorod-i polgármester 2013. november 27-én írta alá.

 

A testvérvárosi szerződés ünnepélyes aláírását a győri Zichy-palotában tartották, ahol Borkai Zsolt polgármester elmondta, nagyon sok a hasonlóság Nyizsnyij Novgorod és Győr között. Mindkettő fontos gazdasági központ, és mindkét város esetében meghatározó az autóipar. Mindkét város büszke egyetemére, amelyek a tudás igazi központjai, de a hasonlóság igaz kultúránkra, a sportra, vagy épp a gazdag történelmi múltunkra. Hozzátette, a két város között számos olyan kapcsolódási pont mutatkozik, amelyek mentén jó barátként, partnerként segíthetjük egymást. Borkai Zsolt utalt arra, hogy a rendezvény helyszíne az a hely, ahol a fiatal győri párok összekötik életüket, és Győr polgármestereként most maga is örömmel mondja ki a „boldogító igent”, mert ez, ha nem is egy házasság, de mindenképp egy jövőbe mutató barátság kezdete, amely számos konkrét projektben is testet ölthet.

 

Új partnervárosunk polgármestere, Oleg V. Sorokin kiemelte, rabul ejtette Magyarország szépsége, az itt élők vendégszeretete, történelmünk és kultúránk gazdagsága, és különösen Győr városa. Nyizsnyij Novgorod első embere ugyancsak a két város közti hasonlóságokat emelte ki, és azt, hogy ez által valódi, élő kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek a turizmusban, a gazdasági együttműködésekben, az egyetemek közös programjaiban, gyerekcsoportok cserekapcsolataiban, a vendégművészek egymás kulturális fesztiváljain való szerepeltetésében ölthetnek testet. Oleg V. Sorokin a testvérvárosi szerződéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, „ezzel a dokumentummal nem fogjuk átírni a történelmet, de mindenképp új fejezetet kívánunk nyitni benne!” Hozzátette, az együttműködés hatása nem csak két várost, de két országot is érint.

 

Az ünnepségen a két ország kultúrájából a Győri Nemzeti Színház művészei és Nyizsnij Novgorod-i énekesek adtak ízelítőt, a résztvevők pedig virtuális sétát tehettek a magyar és az oroszországi városban is.

 

Nyizsnyij Novgorod Oroszország ötödik legnépesebb települése. Gazdasági erejére jellemző, hogy számos világcég működik itt, és Győrhöz hasonlóan az autógyártás egyik központja, ahol többek között Volkswagen és Skoda modelleket is gyártanak. Új partnerünk is igazi egyetemi város, ahol több felsőoktatási intézmény is működik, köztük a Lobacsevszkij Állami Egyetem, ahol huszonhét karon folyik az oktatás. A városban rengeteg műemlék jellegű épület őrzi a történelem gazdagságát, és számos orosz híresség is ebből a városból származik. Itt született Maxim Gorkíj író, drámaíró, itt alkotott például Alexander Popov fizikus, feltaláló, de még számos tehetség indult Novgorodból a kultúra, a tudományok és a sport területéről is. A városban a történelmi épületek és műemlékek mellett a modernitás is erősen jelen van, óriási bevásárlóközpontok, üzletházak várják a látogatókat. Egyik legfőbb látványossága a Kreml. Az erődítmény egykor a várost védte, ma múzeum-komplexum fontos nemzeti és nemzetközi jelentőségű kincsekkel. Nyizsnyij Novgorod 2018-ban a labdarúgó világbajnokság egyik helyszíne lesz, így a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készülő Győrrel a sportfejlesztések terén is lehetőség nyílik a tapasztalatcserékre.

 

Az ünnepség végén Borkai Zsolt és Oleg V. Sorokin látta el kézjegyével a megállapodást, amivel Nyizsnyij Novgorod Győr tizedik testvérvárosa lett.