Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Nyugodj békében, Rezső bácsi!

Januárban lett volna 111 éves az ország legidősebb férfija, a győri Gallai Rezső. 2014. szeptember 25-én reggel távozott közülünk.

 

Rezső bácsit az önkormányzat is évről évre felköszöntötte. Legutóbb az idén januárban, amikor a 110-iket ünnepeltük. Sokan voltunk. Családtagok, barátok, egykori munkatársak, és tisztelői. Humorára jó példa a következő történet: Amikor Borkai Zsolt odalépett az asztalnál ülő 110 éves Rezső bácsihoz, az ünnepelt tiszteletteljesen felálláshoz készülődött. A polgármester javasolta, hogy maradjon csak nyugodtan ülve, mire Rezső bácsi így válaszolt: „Maradjanak ülve az öregek!” És persze felállt.

 

Az évek során számtalan anekdotát mesélt el nekünk, ami nem is csoda, hiszen átélte a huszadik és a huszonegyedik század minden történelmi, sorsfordító eseményét. 1904. január 29-én árva gyerekként született, szegénységben nevelkedett, majd lovászfiúnak állt. Harcolt a világháborúban, a cipész szakmát is kitanulta, igazi közösségre pedig a vízügynél lelt.

 

Rezső bácsi rengeteg viszontagságon ment keresztül, de a hitét soha nem vesztette el. Elmondása szerint a hosszú életét is annak köszönhette, hogy a Jóisten mindig vele volt. Élete vége felé már vágyakozott is az Úrhoz. Ahogy ő mondta, a Jóisten itt felejtette őt a Földön.

 

Csütörtök reggel kiderült, mégsem felejtkezett el róla, és közel 111 kalandos földi év után magához szólította Őt!

 

Nyugodj békében, Rezső bácsi,
Emléked örökre megőrizzük!