Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Önkéntes Lakosság Felkészítők és Polgármester Segítők „ kiképzése

Az elmúlt évek árvízi védekezés és bekövetkezett események  tapasztalatai alapján igazolást nyert, hogy a védekezési munkák során a települések vezetőinek szüksége van - és igénylik is – egy felkészített,  védekezési, kommunikációs és törzsvezetési ismeretekkel rendelkező segítő személyre a védekezést folytató önkormányzatoknál, aki adott esetben segíti a szervező irányító döntés előkészítői munkát, bizonyos tekintetben tehermentesíti – természetesen a döntési jogosultságot nem átvéve – a polgármester urakat / asszonyokat (a település polgári védelmi parancsnokát ) abban az esetben, ha több helyszínen kell a feladatokat irányítani. Ezek alapján az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal megkötött Együttműködési Megállapodás értelmében a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elvállalta, hogy együttműködésben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal a településeken megszervezi az „ Önkéntes Lakosság Felkészítők és Polgármester Segítők „ kiképzését.

A képzés tervek szerint három ütemben zajlik. Első ütem (alapképzés). Második ütem 1-2 év múlva emelt szinten szintén levelező rendszerben. Harmadik ütem az OKF képzési rendszerében.

2009 évben hetedik alkalommal kerül sor a tanfolyamra, melynek helyszíne: Győr, Polgármesteri Hivatal Barna terme. (Győr Városház tér 1.)
Időpontok:  1.  2009. október 09. 
                  2.  2009. október 30.
                  3.  2009. november .
A foglakozások minden alkalommal reggel 08.00-kor kezdődnek, és 16.00-ig tartanak.

A Győr – Moson - Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség ezúton hirdeti meg az önként jelentkezők alapképzését, melyet október hónapban indítanak és novemberben  zárnak. A képzés ingyenes, levelező rendszerű, háromszor nyolc órás összevonással, ahol előadások és konzultációk kerülnek levezetésre, és a végén beszámolási kötelezettséggel zárul. Az összevonások között a hallgatók lakóhelyükön önállóan készülnek a szövetség által biztosított oktató csomag, a kötelező és az ajánlott irodalom alapján. Az elsajátított ismeretekből feladatlapot töltenek ki visszajuttatják a kitöltött feladatlapot a konzulensnek, aki a következő összevonáson értékeli azokat. Az eredményesen szereplő hallgatók a tanfolyam végén oklevelet kapnak a tanfolyamról.

A felkészítés tárgya:

Első ütemben (alapképzés) az OKF által kidolgozott és rendelkezésre átadott oktatócsomag tizenkét feldolgozásra kijelölt témát tartalmaz.
A katasztrófavédelem szervezeti felépítése és jogi szabályozása
Katasztrófavédelmi alapfogalmak
A lakosság riasztása, védelmének lehetőségei
Kitelepítés, kimenekítés, befogadás
A veszélyes vegyi vagy sugárzó anyagok szabadba jutása
Szélsőséges időjárási viszonyok okozta katasztrófák
Tűzvédelem, tűzmegelőzés
Árvíz okozta katasztrófák
Földrengés okozta katasztrófák
Napjaink katasztrófái (robbanások, biológiai katasztrófák, merényletek)
A polgármester segítők tevékenysége, parancsnoki munka
Az oktatás módszertana. A szóbeli közlés, előadás stb. módszerei

A beiskolázások során a hallgatók kiválasztásánál elsősorban a helyi önkormányzatra ezen belül a polgármester urakra / asszonyokra támaszkodnak. A hallgatók kiválasztásánál az önkéntesség mellett törekedni kell arra is, hogy lehetőleg olyan személyek kerüljenek be, akikre előreláthatólag hosszabb időn keresztül számítani lehet, és akik korábbi munkájuk, életvitelük alapján élvezik az adott lakóközösség bizalmát, és akik hajlandók idejükből önként áldozni lakóhelyük polgárainak biztonsága érdekében.

A kiválasztás során törekedjünk megnyerni azokat a településen élő nyugállományú ( tartalékos) személyeket, akik a Katasztrófavédelemtől, Polgári Védelemtől, Tűzoltóságtól, Honvédségtől mentek nyugdíjba, vagy azon pedagógusokat, akik a településen a tanintézetben jelenleg is oktatják, tanítják a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi ismereteket.

A szervezet kéri a polgármestereket, hogy amennyiben kapcsolódni kívának a képzéshez, úgy az önkéntes jelentkező nevét és adatait legkésőbb 2009. október 08.-ig a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  Polgári Védelmi Kirendeltség Győr kirendeltség vezetőjének Csepi László pv. őrnagy úrnak 9021 Győr, Városház tér 1. számra eljuttatni szíveskedjenek. További információt ugyanott a 96/ 442-824-es telefonszámon lehet beszerezni.