Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Parkolási rend-változás

Az elmúlt időszakban megvalósult közlekedési és kereskedelmi beruházások és építkezések szükségessé tették a parkolási rendszer felülvizsgálatát, amit a Nyugat Magyarországi Egyetem Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék szakemberei végeztek el. A tapasztalatok összegzése után a város vezetése módosította a helyi önkormányzati rendeletet, amelynek rendelkezései 2007. április 1-től hatályosak. A legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglalták össze:

A parkolási rendszer fejlesztésének az a célja, hogy a frekventált helyeken az átlagos várakozási idő rövid legyen, a parkolóhelyeken az autók gyorsan cserélődjenek, a várakozás csak a vásárlás és az ügyintézés idejére korlátozódjon, ezzel együtt az is cél, hogy a hosszabb ideju parkolások a külső II., de elsősorban III. övezetben vagy a Jókai úti Parkolóházban történjenek. A fenti elv megvalósítása érdekében a Centrális és az I-es övezetben bevezetik a progresszív díjfizetés rendszerét, ami azt jelenti, hogy itt félóránként emelkedik a parkolási díj. A Centrális övezetben az első félóra parkolás változatlanul 140,- Ft-ba, a második fél óra 150,- Ft-ba, a harmadik félóra 160,- Ft-ba, a negyedik félóra 170,- Ft-ba, az ötödik  fél óra 180,- Ft-ba kerül. Az I-es övezetben a centrálishoz hasonlóan emelkedik a díj, a különbség annyi, hogy itt az alapdíj változatlanul 90,- Ft és ez emelkedik fél óránként 10,- Ft-tal.

A II-es és a III-as övezetben nem változnak az árak, az előbbiben óránként továbbra is 100,- Ft –ért, az utóbbiban 80,- Ft-ért lehet egy órát parkolni.

A fenti kezdeményezést szolgálja az is, hogy a Petőfi híd hídfőjénél található, jelenleg is használt ingyenes parkoló területe növekedni fog, és új ingyenes parkoló nyílik a 14-es híd révfalusi hídfőjénél. Az új bevásárló központhoz közeli utcákban eddig olcsóbb volt a parkolás, mint a sorompók másik felén. Ezeket a területeket a III. övezetből átsorolták II. övezetbe, így megfordult a mérleg nyelve, drágább lesz az utcán állni, viszont az ott lakók nagyobb biztonsággal találnak majd parkolóhelyet a lakóhelyük közelében.

A Belvárosban lakók a kedvezményes lakossági parkolási bérletekkel bővebben és méltányosabban elosztott parkolási területen helyezhetik el autóikat. A félreértések elkerülése érdekében minden lakossági bérlettel rendelkező ügyfélnek postán megküldték az új bérletet, melynek hátulján egyértelmuen olvashatóak az érvényességre vonatkozó szabályok. A borítékba mellékeltünk egy térképet is, melyen mindenki megnézheti, hogy a saját lakóhelyének közelében hol állhat meg szabályosan. A kipostázott új bérleteket 2007. március 31-től kell a szélvédő mögé jól látható, ellenőrizhető helyre tenni. (az új rendről bővebben itt olvashat)

2007. április 1-től a parkoló ellenőrök az új rendelet szerint dolgoznak, így az előző, le nem cserélt bérlet érvénytelennek számít.

Fontos tudni, hogy a lakossági bérletek ára a kedvezőbb feltételek ellenére sem változik.
A parkolás új rendszerével kapcsolatban felmerülő minden további kérdésben a Komszol munkatársai a Belvárosi – Győr, Jókai út 4-10, nyitva: hétfőtől péntekig 08-18 óra között, szombaton 08-14 óra között – és a Kálvária úti – Győr, Kálvária út 7-9, nyitva hétfőtől péntekig 10:30-14:30 óra között, csütörtökön 10:30-17 óra között - ügyfélszolgálati irodákban és a hétfőtől péntekig 06-22 óra között hívható – nem automata – 96/516-606-os, 96/516-613-as és a 96/516-614-es telefonszámokon állnak az érdeklődők rendelkezésére. – számolt be Nagy Csaba, a társaság szóvivője.

Kapcsolódó cikk: A belvárosi lakók érdekében változtatnának a parkolási renden