Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Pólusprogram: Miniszterelnöki látogatás

A miniszterelnököt – a becslések szerint – több mint háromszáz tüntető várta, akik a vendégek megérkezése előtt fél órával már a kordonok mögött várakoztak. A már ismert jelszavakat skandálták, néhányan pedig gyümölcsöket dobáltak a gépkocsi-konvoj felé. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a tüntetést. 
 
A miniszterelnök és kísérete először a győri városházára érkezett, ahol megbeszélést folytatott Borkai Zsolt polgármesterrel, majd pedig a győri pólus programmal kapcsolatos prezentációt hallgatta meg.

A megbeszélés után a miniszterelnök két helyszínre is ellátogatott. A gépalkatrészeket gyártó Borsodi Muhely Kft tisztán magyar tulajdonú cég. Szándéka, hogy légiipari beszállító üzemet létesítsen, amely egyben a cég kutató-fejlesztési bázisa is lenne.

A küldöttség az Audi Hungaria Motor Kft-ben ismerkedett az Audi és a Széchenyi István Egyetem által közösen indított két projekttel. A két kutatás-fejlesztési projekt a megmunkálási és összeszerelési folyamatokkal, valamint az alkatrészelemzéssel foglalkozik.

Bajnai Gordon, fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pólusprogram révén egy-egy pólusközpont átlagosan nyolcvan milliárd forintra számíthat a mintegy 600 milliárdnyi összegből, de ez nincs kőbe vésve, mert azt, hogy ténylegesen mennyit tud lehívni egy város, az a projektek minőségétől függ. Az összeg lehet az átlagosnál több is, de kevesebb is. 
 
Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, a program megítélése kedvező, a projektek megfelelőek, de a kis- és középvállalkozások szerepét tovább kell erősíteni. A polgármester reméli, hogy a pólusprogram nem csak lehetőség marad, ezért várják, hogy a pályázatok kiírásra kerüljenek. Jelenleg mintegy ötvenmilliárd forintnyi projektet készítenek elő, de bízik benne, hogy ez később akár a százmilliárdot is elérheti.

A pólusprogram keretében fontos a tudásalapú gazdaság megteremtése, és a pólusoknak a tudásalapú gazdaságban versenyképes szektorok tartós fejlődését kell elősegíteni, ezáltal létrehozva és fenntartva jövedelmező munkahelyeket, versenyképes vállalatokat. Fontos, hogy gyártóhelyből fejlesztési központtá váljunk. A kulcsprojektek ezért az innovációs hálózati szolgáltatások, a TechnoNet Kompetencia Központ, Autóipari Beszállítói Park, a SZE TudásKözpont, a SZE TudásPark és a szakképzés fejlesztése. Az egyetemi fejlesztések azért is nagyon fontosak, mert kulcskérdés az egyetemi kutatás-fejlesztési kapacitások kiaknázása, illetve az egyetem és a vállalkozások közötti kapcsolatok kiszélesítése. A pólusprogram fontos eleme a beszállító hálózat erősítése, ami egyben új munkahelyeket is teremt.