Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Rendhagyó gálára készül a Kantharosz

A Győri Filharmonikus Zenekarral, Litkai Gergellyel, Borbás Marcsival, Knézy Jenővel és Fehér Gáborral, valamint kitűnő borokkal és természetesen az idén is nemes céllal várja a segíteni szándékozókat a XI. Kantharosz Gála.

 

A kezdeményezés első évtizedében a Richter-terem adott otthont a Gálának, a 11-ik évben új helyszínen, az Olimpiai Sportparkban rendezik a különleges estét. 2020-ban 1300 néző előtt a Győri Filharmonikus Zenekar Litkai Gergellyel közös műsorával szórakoztatja a megjelenteket, a háziasszony Borbás Marcsi lesz, a műsorvezetők Knézy Jenő és Fehér Gábor, de számos hírességet is várnak az április 16-án 18:00 órakor kezdődő gálára. Fővédnöke Dr. Nagy Andor, hazánk bécsi nagykövete, aki egy különleges tételt ajánlott fel az árverésre.

 

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is meghatározó civil szervezetek fogtak össze az Európai Borlovagrend kezdeményezésére: az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába, a Rotary Club Győrújbarát és a H.O.G. Four Rivers Chapter. A Győri Filharmonikus Zenekar muzsikusai ezen az estén is fellépti díj nélkül játszanak. A résztvevők együttműködési szándéknyilatkozattal is megerősítették elköteleződésüket a kezdeményezés irányába.

 

 

„Nagy öröm látni, hogy ilyen sok győri civil fog össze a jó ügy érdekében. Polgármesterként én is számítok a civilek véleményére, ötleteikre, hiszen Győr sikeréért csak együtt tudunk hatékonyan dolgozni.” – fogalmazott az esemény sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette, a Kantharosz Gála meg tudja mozgatni a segíteni szándékozókat, és arról is tanúskodik, hogy összefogással mennyi mindent el lehet érni.

 

„Kevesen tudják, de magam is győri kötődésű vagyok, Farádon születtem, de iskoláimat már Győrben jártam. Előbb a Ságvári Endre Általános Iskolába, majd később a nagy múltú, győri Révai Miklós Gimnáziumban tanultam. Eljött az ideje, hogy abból a sok jóból valamit vissza is adjak a városnak, az ott élő embereknek.” – mondta el Magyarország bécsi nagykövete arról, hogy miért is állt a kezdeményezés mellé. Utalt arra is, hogy egykor neki is szüksége volt ösztöndíjra, így tudja, hogy mennyit ér egy jókor jött segítség. A nagykövet méltatta azt az összefogást, amely immár 11 éves múltra tekint vissza, és amely egyszerre mutatja be kulturális értékeinket, és szolgál nemes ügyet.

 

„A zenekar nem csak szívesen állt a kezdeményezés mellé, de mindezt természetesnek is gondoljuk, hiszen társadalmi szerepvállalásaink révén tudunk visszaadni Győrnek, a minket szerető közösségnek abból, amit tőlük kapunk.” – mondta Fűke Géza a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója. Rávilágított, a tíz év során nagy ívű rendezvénnyé fejlődött a gála, kinőtték a Richter termet, ezért költöztek új helyre, ahogy a műsort is megújítják, így egy igazi show-ra számíthat, aki részt vesz rajta.

 

 

Az elmúlt tíz év egyébként egy igazi sikertörténetnek nevezhető, hiszen eddig 54 neves borász támogatta a gyermekek álmainak megvalósulását, köztük 15-en az év bortermelői díj kitüntetéssel is büszkélkedhetnek. Voltak nagyon különleges tételek és muzeális borok, mint például egy 1956 évjáratú és egy 100 éves tokaji aszú, vagy a Portugál királyi ház arany címkés palackja. A gála első tíz évében nem kevesebb, mint 82 millió forint támogatás gyűlt össze az összefogás és a nagylelkű licitálók jóvoltából.

 

Tagai István, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának prokonzulja a szervezők nevében arról beszélt, hogy az idén harminc pályázat érkezett 53 millió forintos össz-támogatási igénnyel. A nyerteseket a civil szervezetekkel közösen választják ki a végső befolyt összeg függvényében. A felajánlható bevétel a közvetlen támogatásokból, a jegybevételből és a licitből származik.

 

Az idén a felajánlók és felajánlások között található Koch Csaba (a Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2019” választás nyertese), Vylyan (Villány), Korona Borház (Eger), Luka Enikő (Sopron), Holdvölgy Pincészet (Tokaj), Herold Pincészet (Pannonhalma), a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterének díjnyertes pálinka válogatása, dr. Nagy Andor nagykövet felajánlása (egy muzeális, történelmi jelentőségű bor), dr. Nagy István miniszter felajánlása (egy muzeális Tokaji Aszú), Egy kosár magyar mézbor és a „Maci Kórház – Menjünk együtt haza!” akció egyik óriás macija a győri kosarasok dedikált mezében, egy 2017-es Herold Charlotte TOP100 fehérbor, nyakában Jakabos Zsuzsa magyar bajnoki aranyérmével, amikor Hosszú Katinkát is megelőzte. A borászatok tételeiről a rendezvény előtt a Kantharosz Facebook és Instagram oldalán adnak tájékoztatást.

 

Jegyek a jegy.hu-n kaphatók, de a Győri Filharmonikus Zenekar jegypénztárában és a Therápia Borkereskedésben is megválthatók.