Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Rövidfilmek a demenciával élőkért

Koltai Róbert főszereplésével készültek el azok a rövidfilmek, amelyek a társadalom figyelmét szeretnék ráirányítani a demenciával élő idősek és hozzátartozóik mindennapjaira. A filmbemutatót a városházán tartották.

 

A Katolikus Szeretetszolgálat konzorciumi partnereivel, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel és a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthonával valósítja meg azt az EFOP projektet, amelynek célja a tudásbővítés és közösség érzékenyítése a demenciával kapcsolatban. Ennek a programnak a keretein belül készültek el a már említett kisfilmek, amelyeket 2020. március 5-én a Városháza dísztermében mutattak be a filmek főszereplője, Koltai Róbert és rendezője Gaál Ildikó jelenlétében.

 

„Győr kiemelt figyelmet fordít az idősekre, és azon belül is a demenciával élőkre. Ennek érdekében olyan nappali ellátást is biztosít, ahol nem csak az érintetteknek, de családtagjaiknak is segítséget nyújtanak a szakemberek.” – mondta köszöntőjében Szeles Szabolcs alpolgármester, aki hangsúlyozta, az ellátás mellett a társadalmi szemléletformálásnak is kellő figyelmet kell szentelni, mert nem szabad, hogy a demenciával élők kirekesztettek legyenek. A most bemutatott kisfilmek is ezt a célt szolgálják.

 

Dr. Veres András megyéspüspök is a társadalmi érzékenyítés fontosságát emelte ki. Mint mondta, a hit különös erőt ad az embereknek, és különleges erőt ad a betegeknek, ám fontos az is, hogy segítő kezet nyújtsunk az elesett emberek felé. Hozzátette, a szemléletváltás lényege az lenne, hogy ez nem valami szégyellni való állapot, demens családtagjainkat nem kell rejtegetni, hiszen az időben jött felismeréssel és cselekvéssel rengeteget tudunk segíteni az idős szeretteinknek.

 

Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában a Nemzeti Demencia Akcióterv kidolgozásáról beszélt. Mint mondta, a demenciával érintettek száma a várható élettartam növekedésével egyre nő nem csak Európában, hanem hazánkban is. A kialakulásáért felelős tényezők között vannak olyan elemek, amire nincs ráhatásunk, de a rizikófaktorok között vannak kiküszöbölhetők is. Ilyen például a dohányzás, az elhízás, a mozgáshiányos életmód, a magas várnyomás. Hozzátette, egy olyan társadalmi problémáról van szó, amiben így, vagy úgy, de mindannyian érintettek vagyunk, ezért a demencia kérdése mindnyájunkra tartozik.

 

Dr. Simon Attila István szociálpolitikai helyettes államtitkár a szociális és az egészségügyi terület hatékony együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet a témában. Elmondta, a szociális szolgáltatások fejlesztése mellett az egyén, a család, a társadalom szerepe is óriási. A cél, hogy ameddig lehet, az érintett személyek a saját környezetükben maradhassanak, ehhez kell a lehető legtöbb segítséget a demenciával élő személynek és a családtagjainak is megadni.

 

Az elsőként a győri városházán bemutatott rövidfilmeken keresztül megismerhetjük a demencia tipikus tüneteit és azt a személyiségváltozást, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti.