Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Sikeres megyei oktatási pályázat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezeti keretei között muködő Regionális Fejlesztési Operatív Program és Interreg Közösségi Kezdeményezés Irányító Hatóság  az intézet „A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok” címu pályázatának megvalósítására 2006 decemberében támogatási szerződést írt alá. A 29,5 millió forint összértéku pályázatban 22,1 millió forintot az ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) biztosított, 5,9 millió forint a kormányzati társfinanszírozás és 1,5 millió a megyei önkormányzat által biztosított önrész.

Firtl Mátyás elmondta, a megye sok problémával küszködik a települési oktatásban, de most egy sikeres történetről számolhatnak be. A programot mintaértékunek nevezte, amit ugyan első körben a mosonmagyaróvári térségben valósítanak meg, szeretnék, ha a jövőben a megye többi kistérségeiben is hasonló programokat indíthatnának.

Turbók Arnold Bertalan kifejtette, fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése, ezért a program keretein belül egy új típusú pályaválasztási börzét szerveznek az ősz folyamán. Ennek lényege, hogy nem az iskolák, hanem maguk a vállalkozások mutatkoznak majd be. Bemutatják, hogy mivel foglalkoznak, milyen életpályát tudnak kínálni a fiataloknak, és ahhoz milyen végzettség szükséges. Így a diákok ezek alapján választhatnak iskolát, ami elősegíti, hogy a képzési szerkezet és a munkaerő-piaci igények összhangba kerüljenek. Némethné Józsa Ágnes hozzátette, a börzéről DVD is készül, amit valamennyi megyei általános és középiskolába eljuttatnak majd.

A 19 hónap futamideju, 2008 április 15-tel záruló, négy szakaszból álló projekt fő célkituzése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közelítésének elősegítése, a mobilitási hajlandóság ösztönzése, a regionális pályaválasztás és pályaorientáció elősegítése, illetve a gazdaság, és a tudásalapú társadalom igényeinek megfelelő humánerő képzésének elősegítése a pedagógus továbbképzés korszerusítésével.

Cél a „Korszeru tanulási stratégiák és technikák” címu harminc órás tanfolyamot elvégző multiplikátorokon keresztül a pedagógusokat felkészíteni a tanulás tanítására, ezáltal is elősegítve a foglalkoztatható és alkalmazkodó képes munkavállaló képzést. Cél továbbá a régióban élő magyar és szlovák pedagógusok munkájának hatékonyabbá tétele, a hatékonyság egzakt mérési módszerének megismertetése, ennek módszertani segédanyaggal való segítése, és harminc órás tanfolyam akkreditálása. A pályázaton elnyert összegből az ezen való részvételt ingyenesen kínálják a pedagógusok számára.